Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att utveckla nästa generations samhälle

Annons

Det är positivt att regeringen nu visar vägen med en storregionreform som banar väg för ett framtida samhälle. Där regionen förutom ansvar av hälso- och sjukvård i framtiden även har möjlighet att ta över stora delar av det politiska ansvaret samt uppgifter som regering, riksdag och myndigheter i dag innehar.

Nuvarande samhällstruktur behöver därför förändras på flera nivåer. Ansvar, befogenheter och uppgifter bör anpassas i en optimal struktur. Det blir viktigt för att utveckla nästa generations samhälle.

Läs också: Forcera inte processen om storregioner

Men regionreformen bör följas av en kommunreform liknande den modell som Norge förespråkar med 50 000 kommunmedborgare som minimum och grund för kommande kommunstruktur. Norge planerar faktiskt för en stor kommunreform som är tänkt att ge medborgarna mer valuta för skattepengarna och stärkt lokaldemokrati. Även den svenska regeringen med civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen har aviserat det viktiga med att Sverige utreder en framtida kommunstruktur.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Strukturreformer är viktiga, inte minst ur ekonomisk synvinkel där delningsekonomin motiverar och ger kommunmedborgarna en realistisk och optimalare skattemässig finansiering av framtida nyutveckling.

Sverige har faktiskt ett gyllene tillfälle att genomföra en kommunreform med sammanslagning av småkommuner som i likhet med den norska modellen kan ge den förnyelsekraft, hållbarhetsstatus och ekonomiska incitament som Sverige behöver för att bygga nästa generations samhälle.

Läs också: Regeringsbeslut i dag: Västernorrland ett steg närmare region 2017

I norra Sverige och i Malmfälten pågår en samhällsomvandling på grund av en gruvnäring som breder ut sig över befolkningstäta boendeområden. I flera av småkommunerna planeras därför för ny byggnation av både boende och verksamhet.

Om man genomför en strukturreform och bildar en ny storkommun Malmfälten uppstår en möjlighet att utveckla ett helt nytt modernt samhälle med en helt ny inlandsstad med ny infrastruktur till en ny gemensam större flygplats, högskola och universitet samt sjukhus. En framtida yngre generation medborgare får därmed en möjlighet att etablera sig framgångsrikt i inlandet, likväl som övriga aktörer, offentliga samt privata, ser möjligheter att investera i norra Sveriges inland.

Det är värt att tänka på, och utreda, för att utveckla nästa generations samhälle i norra Sveriges inland. Stat och framförallt kommande storregioner har avgörande roller i den framtida regionala utvecklingen. Den här typen av strukturåtgärder åvilar dem i samverkan med kommunerna. Nya krav, synsätt och angreppssätt när väl strukturreformer blir verklighet behöver bli förverkligade från nuvarande lokalsamhälle till nationalsamhälle

Jerry Nilsson

skribent, samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons