Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Där kan Frida Stéenhoff leva vidare

/
  • En lämplig plats för ett minnesmärke för kvinnosakskämpen Stéenhoff är Norra kajen, anser skribenten.

Annons

Som jag tidigare sagt är Sundsvall den rätta staden att låta kvinnosakskämpen Frida Stéenhoff leva vidare i. Nu vet jag några platser som kan passa mycket bra.

Sundsvall behöver bli bättre på att ta tillvara på historiskt viktiga kvinnor. Frida Stéenhoff var en av feminismens stora grundare och hade en hel del intressanta pjäser i just Sundsvall om det ojämnlika samhället.

Någonstans bör man döpa en gata eller en plats efter henne. Exempel på en lämplig plats är en av de planerade rondellerna som ska serva Inre hamnen. En av platserna kan döpas till exempelvis Fridarondellen eller Stéenhoffsplan.

En annan lämplig plats är där ett äldreboende planeras på Norra kajen. Där ska även ett litet torg byggas. Det kan döpas till Stéenhoffsplan om inte Inre hamnen är en lämpligare plats. Där skulle man dessutom kunna resa en staty till minne av Stéenhoff.

Slutligen har vi ett nytt bostadsområde som planeras på en parkering i västra delen av stan. Där har man till slut kommit fram till att det området är perfekt att bygga en klassiska rutnätsstad på. Det området är ett nära oskrivet kapitel i Sundsvalls historia. Där kan man ju döpa en hel gata till Frida Stéenhoffs gata.

Sundsvall behöver som sagt fler kvinnliga statyer och andra saker som tyder på att det även finns och har funnits kvinnor i staden. Det är mycket viktigare än att bygga en skyskrapa på Stora torget. Och vi vet ju alla vad en skyskrapa liknar visuellt.

Läs även: Kampen för mänskliga rättigheter förs också i Västernorrland – Sundsvalls museum öppnar "100 % kamp"

Jacob

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons