Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fackliga frågorna är hotade – höstens val borde inte vara så svårt

Annons
Höstens val går i rött om Robert Kuusikko får bestämma. Bilder: Janerik Henriksson/TT

De flesta som läser detta vet att arbetarrörelsen, det vill säga den fackliga delen, en gång i tiden startades av Socialdemokraterna. Vi gläds över att i dag ha ett parti som driver även de fackliga frågorna.

Regeringen har under denna mandatperiod rivit upp Lex Laval och facken kan i dag kräva kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor, till exempel löner, pensionsavsättning vid upphandling av varor och tjänster i kommuner och landsting. Jag vill även nämna att man från fackets sida inte vill se en lönedumpning i Sverige och därför även fått igenom att utländska företag måste registreras på Skatteverket för ökad insyn och kontroll.

Inte kan ni tro att det är en M- eller SD-ledd regering som driver de fackliga frågorna efter den 9 september.

Denna regering värnar även arbetsmiljön genom att satsa på fler inspektörer och forskning, som den föregående regeringen la ner, såsom avdragsrätten för fackföreningsavgiften som införts även för den som är fackligt förtroendevald, med sina uppdrag som förvärv om man drabbas av arbetslöshet. Det är viktigt nu och för framtiden att vi har ett samarbete och samverkan med partiet för att kunna driva de frågor som är så viktiga för oss i vår vardag. För inte kan ni tro att det är en M- eller SD-ledd regering som driver de fackliga frågorna efter den 9 september.

Jag vill även avslutningsvis betona att Sverige går bra! Arbetslösheten ligger på 6,2 procent, bostadsbyggandet har kommit igång, satsningar på skola, vård och omsorg och detta är tack vare att denna regering fördelar pengar till kommuner och landsting. Men fortfarande återstår mycket arbete inom trygghet och välfärd och då betonar jag de fackliga frågorna som är under hot – las, skrotad strejkrätt, löner, sänkt lägstanivå som borgarna driver igenom om de får makten. Skillnaden har aldrig varit så stor som nu för den som arbetar och får ta del av vår välfärd!

Valet borde inte vara så svårt för jag tycker att den svenska modellen måste utvecklas och inte avvecklas. Men det hänger på dig om vi får en S-ledd regering efter den 9 september.

Robert Kuusikko, Livs

Läs också:

Seriösa företag ska inte behöva betala för de oseriösa

LO-förbunden tar fighten för tryggheten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons