Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lägger krokben för utvecklingen mot ett modernare samhälle

Annons

Replik på "Dags för lägre kostnad med kommunal fiber", ST 8 maj.

Nordanstigs kommunalråd uttalar sig i en debattartikel om att bolaget de är delägare i garanterar öppenhet för alla som vill driva bredbandstjänster och framtida driftssäkerhet. Med detta menar de att bolaget Fiberstaden är, i allt väsentligt, en säkrare aktör än konkurrenten som Telia är ägare till.

Logiken är inte helt begriplig. Hur kan en liten kommun som försvinner efter regionsprocessen utan kompetens och med sviktande ekonomi vara en säkrare leverantör än Telia, som har svenska och finska staten som huvudägare?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har vi en ekonomi, efter kostnaderna, som räcker för att kärnverksamheterna ska brottas med Telia? Vilken säkerhet syftar kommunalråden till utöver de som regleras av det nationella regelverket och finns den påstådda kompetensen i Nordanstigs kommun? Bya-fiber i samarbete med Telias moderbolag har garanterat bredbandskoppling om 60 procent ansluter sig.

Läs också: Bredband måste prioriteras – även på landsbygden

Läs också: Marcus Bohlin: Tillgången till bredband är en demokratifråga

Läs också: Västernorrland med Sundsvall i spetsen står som den digitala vinnaren

Nordanstigs kommun konkurrerar om kunderna vilket kan leda till att många Nordanstigsbor kan bli utan bredband. Det kommunala bolaget har lovat att utelämna 10 procent av oss från bredband och konkurrenten garanterar alla uppkoppling.

Så här blir det när politiker ska leka affärsmän genom det lokala bolaget Fiberstaden. Politikerna i Nordanstig torde inte ha ett folkligt mandat att använda skattebetalarnas medel för att förhindra oss en modernare utveckling i den viktigaste framtidsfrågan. De här miljonerna behövs så mycket bättre inom skola och äldreomsorgen.

Bengt Pantzare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons