Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De som bor på landet ska ha lika bra vård som de i stan

Annons

Replik på "Mer än tuffa beslut – landstinget måste göra rätt också", ST 10 maj.

Som liberal respekterar jag dig och de som valt en annan ståndpunkt än jag, som förordar dagortopedi på Sollefteå sjukhus. Jag kan förstå att du kan känna oro inför föreslagen förändring.

Men det är väldigt tråkigt att du väljer att på ett så kränkande sätt, misstänkliggöra både tjänstemän och politiker. De som dagligen arbetar med vårdens utmaningar som minskad befolkning i inlandet, allt fler vårdbehövande äldre och resurser som inte räcker till och därför kommit till en annan slutsats. Där står hela Sverige inför betydligt större utmaningar än vad man kan blicka över från Sollefteås horisont.

Redan när jag började arbeta med landstingsfrågor 1999 fick Sollefteå sjukhus mer pengar än övriga länet för att klara sina vårdkostnader.  Då var robotkirurgi en utopi, men nu är vi där.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Flera behandlingar och operationer kommer att koncentreras vid länets tre sjukhus men även till andra sjukhus i landet för att få en högre kvalitet och jämlik vård och en större patientsäkerhet. Samtidigt kommer digitaliseringen att göra vården mer tillgänglig så att man hemifrån kan träffa doktorn via teknik. Fantastiska möjligheter, särskilt om man bor långt från ett sjukhus.

När majoriteten i höstas beslutade om en insatsplan för ekonomi i balans framkom det att man hade för avsikt att lägga ner akut ortopedi, akut kirurgi och BB i Sollefteå samt BB i Örnsköldsvik. Det kändes snabbt och ogenomtänkt. När förslaget i stället visade en utveckling av dagortopedin i Sollefteå, kom det äntligen ett positivt förslag med möjligheter - kanske skulle det till och med kunna bli ett ortopediskt centrum för hela Norrland. Men ytterligare förslag till besparingar kvarstår. Dagortopediskt centrum är bara 10 miljoner av de 160 miljoner som ska sparas under planperioden.

Läs också: Dyrare sjukresor och sämre högkostnadsskydd – så ska landstinget spara pengar och miljö

Jag håller med om att den vård som sker sällan och med hög kvalitet kan göras långt hemifrån men jag kommer aldrig att acceptera att patienter i Norrland ska få sämre vård än de som bor i storstan. Vården behöver moderniseras i hela Sverige för att få jämlik vård.

Jag skulle aldrig drömma om att nedvärdera dig i din yrkesroll och ber därför att även du respekterar att det finns de som kan ha mer kunskap, längre erfarenhet och en större omvärldsbild av vårdens utveckling. Men du kan naturligtvis välja att dra andra slutsatser än jag.

Ingeborg Wiksten

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons