Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delfiner plågas för vår underhållning

Annons

Delfiner är fantastiska djur som genom alla tider fascinerat människan. De är intelligenta, vänliga och underhållande djur som ser ut att le hela tiden. Så underhållande att vi utnyttjar dem och använder dem som clowner på delfinarier. Flera gånger om dagen måste delfiner medverka i shower för att få turister att skratta, och de belönas med en död fisk ur delfintränarens hand.

Men hur många tänker på priset som delfinerna fått betala?

Alla delfiner som finns i fångenskap härstammar från det vilda. Delfinarieindustrin skulle inte fungera utan viltfångade delfiner.

Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som delfiner i fångenskap lider av kan allvarligt påverka hälsan hos dem. Symptom på stress inkluderar viktförlust, antisocialt beteende, brist på aptit, magsår samt att delfinerna blir mottagligare för olika sjukdomar. Trots att delfinerna på delfinariet hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

På många håll i världen förändras synen på att använda marina däggdjur i underhållningssyfte. Det berömda Sea world i USA har upphört med sin uppfödning av späckhuggare och även meddelat att de upphör med shower. I vårt grannland Finland har det sista delfinariet stängt och nyligen meddelade även National aquarium i Maryland, USA, att deras delfiner ska flyttas till ett så kallat seaside sanctuary.

I Sverige finns endast Kolmårdens delfinarium, som öppnade 1969. Där har omkring 60 delfiner dött sedan dess. Enklast protesterar man mot detta genom att inte besöka delfinarier.

Daniel Rolke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons