Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ansvarslöst att ha innekatt – men inte att släppa ut den i farliga miljöer?

Annons
Att ha innekatt är inget fel i sig, bara man ser till att stimulera sitt husdjur, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Jag är en ansvarslös kattägare, i alla fall enligt många av de jag träffar. Mina katter är nämligen innekatter och har så varit i tio år. Detta är något som gång på gång måste försvaras, ”det är inte naturligt för katter att vara inomhus” får jag ofta höra. Jag kan hålla med om att det inte är det naturliga för katten rent biologiskt, men bilar, massor av människor och bebyggelse är inte heller naturliga miljöer för katter. Tvärtom är detta många gånger en väldigt farlig miljö för katter som ofta lever alldeles för korta liv på grund av just dessa saker.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Som jag ser det är det min uppgift som djurägare att stimulera katternas instinkter såsom jakt, klösande och lek. Detta kan mycket väl ske inomhus, allt som krävs är engagemang från mig. Det borde vara en självklarhet för alla djurägare att umgås med sina djur och ägna dem den tid och kärlek som de förtjänar. Utan det är man ansvarslös, oavsett om djuret är inne eller ute.

Mina katter mår bra och trivs med sina inomhusliv, eftersom jag ser till att de mår bra. Att stänga in en katt utan stimulans är lika ansvarslöst som att släppa ut en katt i olämpliga miljöer.

Djurvän

Läs också:

► [+] Martina tar hand om hemlösa djur: "Utan djuren har jag inget liv"

► [+] Se bilderna när Camillas katt jagade upp mården på taket: "En häftig upplevelse"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons