Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att handla livsmedel lokalt!

/

Annons

Våra politiker skryter gärna om våra svenska djurskyddslagar och hårda krav på hållbarhet för miljön och klimat. Fast när det kommer till att leva som man lär har våra politiker vänt ryggen till de livsmedelsproducenter man ställt så hårda krav på.

Det ställs stora krav på den svenska livsmedelsproduktionen idag. Produktionen ska vara hållbar ur ett miljö- och klimatperspektiv, den ska vara säker för konsumenten ur ett hygien- och sjukdomsperspektiv, för animaliska produkter ska hårda lagar följas för att säkra djurens livskvalitet och alla arbetstagare ska ha bra arbetsförhållanden.

Och det tycker vi bönder är bra!

Men alla dessa åtgärder och krav kostar givetvis lite mer pengar än om man producerade livsmedel under sämre förhållanden. Det är därför inte särskilt underligt att importerade livsmedel är billigare eftersom det är få platser på jorden som har lika hårda krav på livsmedelsproducenterna som Sverige.

Vid första anblicken kanske de två filéerna i köttdisken ser identiska ut, de beter sig troligen likadant i stekpannan. Men vi måste se förbi muskelfibrernas egenskaper och tänka på vad vi får med på köpet.

En svensk producent genomgår kontinuerligt kontroller för att säkerställa att allt sker enligt bestämmelserna som finns så att det ska vara tryggt för konsumenten att äta råvaran. Genom hela produktionskedjan köps, säljs och utnyttjas tjänster och varor som generar arbetskraft och skatteintäkter i hela landet. Det handlar om allt från försäljare, maskinförare, djurskötare, kontrollanter, rådgivare, veterinärer, livsmedelsförädlare och handlare till drivmedel, foder, maskiner, transport och livdjur. Och många andra tjänster och varor som på något vis kommer i kontakt med livsmedelsproduktionen. Tjänster och varor vars behov minskas allt eftersom livsmedelsproduktionen förflyttas utomlands, arbetstillfällen som försvinner och skatteintäkter som uteblir.

Med den ena handen har politikerna gett de svenska livsmedelsproducenterna tuffa förhållanden och med den andra handen valt att importera livsmedel från länder som inte har lika hårda krav och därigenom kan sälja billigare än de svenska bönderna.

Nu har våra beslutsfattare möjligheten att leva som de lär och se till att det offentliga köper svenska livsmedel istället för billiga importerade matvaror.

Det är nämligen fullt möjligt för kommun, landsting och andra delar av samhället att göra offentliga upphandlingar som möjliggör för oss livsmedelsproducenter i länet att vara med och lämna anbud.

Terese Eidenmark

Ordförande LRF Ungdomen i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons