Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är på jobben vi måste sänka skatten

Annons

Replik på Inför avdragsrätt även för bilservice, ST 4 augusti.

Signaturen Pyramidspelet skriver – lätt ironiskt får man förmoda eftersom hen (kanske en han?) ideologiskt är emot rutavdraget eftersom hen/han anser att det är en skattesubvention som betalas av "andra" – att han/hen också skulle vilja att "skattebetalarna betalar hälften av arbetskostnaden när man lämnar in bilen på service på verkstad”.

I sak är det ingen omöjlig idé – Miljöpartiet, som när jag satt i riksdagen vid valet 2010 helt ville avskaffa rutavdraget men nu medverkat till att utöka det till bland annat sko- och cykelreparationer, kanske byter åsikt en gång till? Partiet vill kanske hellre se gamla reparerade bilar än nya?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men värre är att Pyramidspelet inte alls förstått vad rut- och rotavdrag är.

Det är nämligen en skattesänkning på arbete. Inte en lönesänkning, däremot en kostnadssänkning – genom att skatten på arbete minskats. (Skatten på penslar, skruvar, bräder och vad det må vara påverkas inte.)

Pyramidspelet utgår från att allt skall beskattas med lika hög skattesats. Nu är skattesatsen på arbete plus sociala avgifter så hög att den skattesänkning som rut- och rotavdraget innebär (och som tekniskt blir ett avdrag på jobbkostnaden), har resulterat i att massor med människor anser sig ha råd att köpa tjänster som annars bara skulle vara förbehålla höginkomsttagare och förmögna människor (ja, det är ju så till exempel Vänsterpartiet vill att valfriheten skall fungera, bara de rika skall ha råd.)

Om Pyramidspelet äter mat, betalar hen/han en lägre moms på maten än den han betalar för till exempel drivmedel, tvål och toalettpapper. Är det en skattesubvention?

Ja, med Pyramidspelets logik innebär varje sänkning av skattesatser att andra skattebetalare ”subventionerar” konsumtionen.

Vi behöver sänka skatten på jobb för att få fler jobb. Det där med sänkt skatt på bilservice som Pyramidspelet lanserar, det är en bra idé!

Finns förlorare? Absolut! Svartjobbarna får konkurrens av riktiga, beskattade jobb.

Tack, Pyramidspelet för en god idé, jag framförde den själv i riksdagen för flera år sedan.

Gunnar Andrén

F.d riksdagsledamot (lib) med tolv år i skatteutskottet,

i forntiden även politisk redaktör för ST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons