Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är politikerna som är det sovande folket

Annons

Ingen individ, läskunnig eller med hörseln i behåll, torde ha missat att det brittiska folket har röstat för att lämna EU. Ingen svensk, läskunnig eller med hörseln i behåll, torde ha missat att vår statsminister tycker att resultatet av den brittiska folkomröstningen är en väckarklocka. Väckarklocka för vem?

1993 gavs det ut en bok, ”Det sovande folket”, författad av Fredrik Reinfeldt, som senare kom att bli svensk statsminister. Vi som inte läser alla nyutkomna böcker har tagit för givet att Reinfeldt med de sovande avsåg det svenska folket.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Nu, 23 år senare får, i och med nuvarande statsministers uttalande, titeln en annan innebörd. Är det politiker som har sovit? Inte bara i Sverige utan i hela Europa? Ja, så måste det vara, eftersom ingen folkvald eller av dessa utsedd tycks veta hur man tar sig an ett utträde ur en gemenskap.

Återigen visar sig gapet mellan folkvaldas, före detta folkvaldas och väljares verklighet vara stor. Senast många svenskar baxnade var när Ines Uusman försvarade en pension på 2,5 miljoner kronor per år för att inte en före detta vd skulle bli fattigpensionär.

Ingemar Lycksell

Fristående observatör i Lappland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons