Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är skillnad på stora och små högar – en bajamaja bakom hästen kanske vore en idé

Annons
Det är för mycket hästskit på vägarna på Alnö, menar skribenten. Bilder: TT / Håkan Humla

Om man bor på Alnö och är ute och promenerar mycket efter både stora och små vägar, gång-och cykelvägar, skogsvägar med mera tycker man att det verkar finnas lika mycket hundar och hästar som det finns människor. Jag har tidigare tyckt att hundägarna har varit duktiga på att ta upp efter sina hundar, de flesta som man möter har en liten plastpåse fastsatt i kopplet som de använder. Men! Är det efter mörkrets inbrott som man inte är så noga med att plocka upp efter sin hund, eftersom det nu när snön smälter bort kommer fram massor med skit som inte har synts när det varit snö.

Trots allt är det nog de flesta som sköter sig när det gäller hundens ”högar”, men det finns några som aldrig plockar upp efter sina husdjur på ovannämnda vägar, och det är hästfolket. De som rider eller kör med vagn (sulky). Efter vissa vägar måste man hoppa över skiten eller gå ut i körbanan för att komma fram. En liten hundskit, plockar man oftast upp, men en stor hög med hästskit, den struntar man alltid i. Varför? Hästar i trafiken räknas som fordon och skall framföras på körbanans högra sida. Det är förbjudet att rida eller köra på gång- och cykelvägar!

Varför inte ta fram ett sop-kit som kan användas av hästfolket?

På Alnö har vi de senaste åren fått breda och fina gång- och cykelvägar bland annat från ”Statoil”-rondellen fram till kolonilotterna vid Säter samt efter Näsetvägen från korsningen med Skärgårdsvägen fram till Slädaviken. Där är det alltså förbjudet att framföra häst, men där är så mycket hästskit att det ibland är svårt att komma fram utan att få det under skorna. Det förekommer också på gångvägarna inne i villaområdena.

Kan det vara så svårt att hålla sig till trafikreglerna samt att ta med sig en borste, en liten spade, plastpåse samt förvaringspåse eller dylikt som kan fästas i sadeln eller sulkyn?

Avgångsklasserna på gymnasiet brukar starta UF-företag med en mängd smarta lösningar på olika problem, varför inte ta fram ett sop-kit som kan användas av hästfolket?

Skribenten har varit på besök i Rom där hästarna har en plastsäck hängandes baktill. Bild: Privat

För några år sedan var jag på besök i Rom. Där finns det många sevärdheter, de flesta inom promenadavstånd i centrala staden. Men det är mycket turister som går där och alla kanske inte orkar, vill eller kan gå mellan sevärdheterna. Då finns det alternativ. Man kan åka med häst och vagn! Men om hästarna där skulle få göra som hästarna på Alnö vore det inte så roligt för det stora flertalet som promenerar.

Det har man löst genom att förse hästarna med ett slags portabel ”bajamaja”. Se bild!

Även detta är ett tips till UF-företagen, tillverka eller importera bajamajor från Rom.

En man som inte heter Ove

Läs också:

Inför hundförbud runt Sidsjön så vi slipper skiten de lämnar efter sig

►  Skithögar med jämna mellanrum – hundägare i Stöde uppträder dyngaktigt

Hästar är djur och inte fordon – inte red du väl till jobbet i dag?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons