Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är viktigare att må bra än att se bra ut inför "beach 2018"

Annons
Många unga, framför allt kvinnor, känner en stress över sitt utseende inför årets strandsäsong, visar en undersökning. Bild: Adam Ihse/TT

På sommaren blir vår yttre kroppsform mer synlig än under de kallare årstiderna. Det ger anledning att diskutera hur vi ser på träning, hälsa och kroppsideal. Norrmejerier och Verum Hälsofil har uppdragit åt opinionsmätningsföretaget Kantar Sifo att intervjua 3 119 svenskar om detta.

Undersökningen visar att 19 procent i Västernorrland är stressade över kroppsutseendet inför sommaren. 13 procent undviker till och med att visa kroppen om de besöker stranden. I hela landet är dessa siffror 20 respektive 18 procent. Även om en majoritet alltså inte är stressad inför strandsäsongen, verkar framför allt många kvinnor och yngre känna stress över sommarkroppen. Bland kvinnor i åldern 18-29 år uppger 41 procent att de gör detta. Av alla kvinnor känner nästan tre av tio så. Bland dessa undviker 45 procent att visa kroppen om de besöker stranden.

Samhälle, populärkultur och medier – vi alla – fokuserar på kroppsutseendet, särskilt inför sommaren.

Undersökningen indikerar ett intressant bakomliggande mönster. Nästan var femte kvinna i åldern 18-29 år och nästan var tionde i åldern 30-49 år uppger att det är viktigare för dem att se bra ut än att ha en god inre hälsa.

Vad är det som gör att så många unga och medelålders kvinnor känner stress inför "Beach 2018"? En orsak kan vara att samhälle, populärkultur och medier – vi alla – fokuserar på kroppsutseendet, särskilt inför sommaren. Begreppet "beach-form" måste vidgas. Viktigare än att se bra ut är faktiskt att må bra. Att slippa bli sjuk, även småsjuk under semestern.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

51 procent i länet uppger att de är intresserade av träning och hälsa. För att bli mer bekväm i sin kropp inför sommaren tar 37 procent i länet till träning. Träningsglädjen är positiv. Vårruset i Sundsvall den 11 juni är ett tecken på denna glädje. Loppet är ett sätt att genom lagom träning komma i form. Glädjen och gemenskapen blir ett sätt att hålla god allmänhälsa.

Det är sådant 'Beach 2018' borde handla om, inte magrutor och midjemått.

15 procent i länet säger också att de äter nyttigt för att vara bekväma med kroppen. Men att äta nyttigt är viktigt även för den inre hälsan. Enligt Livsmedelsverket visar de senaste årens forskning att tarmflorans sammansättning av bakterier och andra mikroorganismer, och hur de fungerar, har stor betydelse för hur man mår. Maghälsan får särskilt stor betydelse under sommaren när många byter miljö, äter annorlunda och träffar andra människor.

Det är sådant "Beach 2018" borde handla om, inte magrutor och midjemått. Låt "Beach 2018" bli ett begrepp för vårens och sommarens fokus på den inre hälsan – på att vila, äta nyttigt, koppla bort från stress, testa nya aktiviteter och maträtter. Det är ännu viktigare för sommarkänslan.

Anna Karin Karlsson, affärsansvarig, Verum

Läs också:

Mindre sprit och stillasittande – glädjande att seniorerna satsar på motion och hälsa

Att vara lång tjej är ju idealet – så varför hittar vi inga kläder som passar?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons