Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det existerar ingen ockupation

Annons

Replik på "Att leva med terror", ST 17 augusti.

"Om en lögn upprepas tillräckligt ofta och om folk vill tro på den, kommer du till och med att tro på den själv" är ett känt citat som Gunnar Olofsson, medlem i Palestinagrupperna i Sverige, har tagit fasta på. I sin insändare återkommer han till formuleringen "ockupationen av Palestina". Så låt oss syna hans hand och hans formulering.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Först kan vi konstatera att någon arabisk statsbildning med namnet "Palestina" aldrig har existerat. Själva namnet Palestina uppkom omkring 135 e Kr när romarna (som då ockuperade området) ville utplåna alla spår av det judiska folkets band till sitt land Judéen/Israel. Innan detta namnbyte kom till stånd präglade den tidigare romerske kejsaren Vespasianus mynt med inskriptionen "Judea capta" – "det erövrade Judéen" vilket refererar till områdets rätta namn.

Romarna valde medvetet att ersätta Judéen med namnet "Palestina" som kan kopplas till ett folkslag som var judarnas ärkefiender, filistéerna. Därmed ville romarna förödmjuka Judéens befolkning. Från den tiden och fortsättningsvis styrdes området av romare, mamelucker, araber, Ottomanska riket och Storbritannien.

Läs även: Är det för tidigt att avsluta ockupationen?

Men om vi håller oss till modern tid, från och med 1921, så kallades området väster om Jordanfloden (Israel, Västbanken/Gaza) för "Palestina". Under britternas mandatperiod var "palestinier" en slags medborgarbeteckning på de judar, araber, turkar, armenier och druser och andra folk vilka bodde inom mandatets gränser. Värt att notera är att araberna vägrade att beteckna sig som "palestinier" utan identifierade sig i stället som en del av Syd-Syrien.

De som i dag betecknas som "palestinier" är araber som har sitt ursprung i alla delar av arabvärlden och flyttade in till området under slutet av 1800-talet och under 1900-talet. Palestinaaraberna skiljer sig varken språkligt, kulturellt eller etniskt från araberna i Libanon, Syrien eller Jordanien.

Först efter 1967 började beteckningen "palestinier" användas i stor utsträckning och åsyftade då araber med en mer eller mindre diffus koppling till det forna brittiska mandatet "Palestina".

Någon "palestinsk" kultur, "palestinskt" språk, "palestinska" fornlämningar, "palestinsk" historia eller "palestinskt" folk har aldrig existerat. Således heller ingen ockupation av "Palestina".

GorTha

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons