Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inga motsättningar – när ska S inse att vi är en resurs?

Annons
Stefan Nilsson saknar ett svar från S på varför Ersta diakoni inte får öppna ett äldreboende i Sundsvall. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Replik på S: Vi värnar om våra äldres frihet och självbestämmande, ST 4/6.

Vi tycks vara överens om mycket – äldres frihet och självbestämmande över sitt eget liv och goda anställningsvillkor för personalen. Det som inte framgår är vad som hindrar Bodil Hansson från att välkomna Ersta diakoni när vi vill öppna ett nytt äldreboende. Vi är en resurs i strävan efter att nå dit Socialdemokraterna i Sundsvall säger sig vilja gå.

Än en gång tvingas jag upprepa att det här inte rör någon motsättning mellan privat och offentlig välfärd. Ersta diakoni är en idéburen aktör som också är för en gemensam välfärd och att ”utveckla tryggheten för både äldre och personal på våra äldreboenden och inom hemtjänsten”.

När Tage Erlander 1962 funderade över framtidens välfärd, skrev han följande:

”I ett rikare samhälle, där standarden stiger och många av de grundläggande frihetsproblemen är lösta, kan man öka ambitionsgraden och ställa upp djärvare mål för politiken. Där kan man medvetet inrikta samhällets åtgärder på sådant sätt, att de vidgar den enskildes frihetssfär, anpassa insatserna efter de enskilda människornas särskilda förutsättningar och därmed öka deras möjligheter att välja hur de vill forma sin tillvaro.

Ersta diakoni har visserligen funnits sedan 1851, så vi föregick välfärdsstaten. Men även i en Erlandersk vision fanns det plats för oss. Jag har inte gett upp hoppet om att Bodil Hansson och hennes partikamrater ska fortsätta dialogen för att vi gemensamt ska hitta lösningar på framtidens välfärdsutmaningar.

Stefan Nilsson, direktor för Ersta diakoni

Läs också:

Vi saknar välfärdsvisionerna hos Socialdemokraterna

► S: Ökad bemanning går före utredningar och konsulter

► L: Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons