Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fria ordet blir allt mindre fritt

Annons

Radions program Ring P1 var en gång ett utmärkt debattforum. Lyssnarna kunde läsa in sina väl genomtänkta åsikter, som nästa dag kunde bemötas av andra insändare. Blyga debattörer behövde inte riskera att munhuggas med påstridiga programledare.

Programtiden var ett 40 minuters demokratiskt andningshål för alla.

Plötsligt utan förklaring blev det omgjort och ersatt med ett nytt Ring P1 som uppvisar en mer misstänksam inställning till medborgarna.

Programtiden skars ned till 30 minuter och styrs av programledaren, som när som helst har möjlighet att avbryta eller styra programmet efter egen eller andra politiskt korrekta värderingar. Ring P1 har som policy att kvotera kvinnor och invandrare. Skulle deras åsikter vara bättre och värdefullare än andras?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Successivt har grindvakternas urval övergått från kritik av makt och politikermissbruk till vardagsnära och mer ofarliga frågor.

Ett axplock:” Bästa sättet att plocka upp hundbajs ...” Kritik av politiker och politiska partier refuseras rutinmässigt med hänvisning till att de inte är närvarande och inte kan försvara sig.

Sveriges ”sista demokratiska andningshål P1” styrs nu av politiker. Ovärdigt ett land som med stolthet säger sig värna om det fria ordet.

Peter Tornborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons