Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det räcker med en dåre i trafiken för att mitt liv ska förändras – snälla, visa hänsyn

Annons
Skribenten vädjar till sina medtrafikanter att ta hänsyn till cyklister. Bild: Bertil Ericson/TT

Det är inte helt lätt att cykelpendla till jobbet. Min resa är cirka 6,2 kilometer enkel resa som jag gör dagligen alla vardagar tur och retur.

Jag upplever mig själv som väldigt strukturerad och ordningsam, såpass att jag planerat min resa enligt "minst risk" då jag kan välja flera olika vägar till jobbet. Det är lite slitsamt, jobbigt och ibland även lite blött. Men det går bra, det är trots allt mitt eget val.

Men det som jag ibland råkar ut för är rent av livsfarliga situationer med andra bilister och mopedbilsförare som verkar ha nog svårt att acceptera att det finns andra motorburna i trafiken, än mindre cyklister.

Som cyklist upplever jag att man oftast inte ens ägnas en tanke av sina medtrafikanter, man existerar helt enkelt inte i deras värld. Om jag blir påkörd får de en buckla i skärmen och kanske lite lackskador, men för mig kan det gå riktigt jäkla illa.

Tyvärr räcker det med en enda 'dåre' för att mitt liv eventuellt blir helt förändrat eller avslutas i förtid.

Jag försöker hela tiden följa de väldigt snåriga regler som finns kring cykling i Sverige och jag hävdar aldrig min rätt när jag korsar vägar etcetera utan jag väntar tills det verkar lugnt. Det finns väldigt många snälla, omtänksamma och hjälpsamma förare därute, det ska gudarna veta. Men tyvärr räcker det med en enda "dåre" för att mitt liv eventuellt blir helt förändrat eller avslutas i förtid.

Jag har själv körkort sedan många år och vet hur det är att vara på "andra sidan", och det är inte så svårt att visa hänsyn till andra.

I större städer finns oftast ett nätverk av cykelbanor som exklusivt är till för cyklister. Tyvärr har jag inte den lyxen på den väg jag cyklar dagligen utan jag måste kombinera cykelbanor med vägar och gång- och cykelvägar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag bär all säkerhetsutrustning som krävs, inklusive hjälm, och ser alltid till att cykeln är i gott skick samt att jag följer de regler som finns. Mer kan jag inte göra, så snälla hjälp mig och alla andra som är extra utsatta i trafiken och visa hänsyn, åtminstone på 30-, 40- och 50-vägar.

Vägar är bra, men de är inte bara till för motordrivna fordon.

CJS

Läs också:

Ta det lugnt i sommartrafiken – och tänk på att många cyklister är snabbare

Jag har all rätt att cykla på vägrenen – tänk på det innan du skriker

Det verkar finnas många tolkningar av trafikreglerna – ingen har företräde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons