Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var rätt att reagera mot Katrinehill – men vi är inte emot att det byggs nytt i Sundsvall

Annons
Johan Lindgren och flera andra som bor nära det planerade bostadsområdet Katrinehill menar att det är trafikfrågan som måste lösas. Bilder: Jan Olby / Ingvar Karmhed/SvD/TT

När Katrinehill diskuteras får jag ofta frågan om vi som bor i närheten är emot att det byggs nya hus i Sundsvall. Men så är det inte.

Varken översiktsplanen eller strukturplanen fick någon större kritik. Men sedan kom förslaget till planprogram och antalet remissvar blev tresiffrigt. Dessutom en lång rad insändare och möten med tjänstemän och politiker i Sundsvalls kommun. Det ledde till ett reviderat planprogram. Men nu har även det stoppats och ska omarbetas till hösten.

Läs också: [+] Glädjebesked för missnöjda grannar – beslutet om Katrinehill skjuts upp: "Börjar i fel ordning"

Jag tycker att det ger ett kvitto på att vi som bor i närheten hade rätt när vi reagerade. Vi är inte emot att det byggs nya hus, men vi är emot att det skulle göras på ett sätt som kraftigt bryter mot tidigare beslutade planer. Och återremissen den 25 juni visar att en majoritet i kommunfullmäktige håller med i den bedömningen.

Det är naivt att tro att Sundsvallsborna ska sluta köra bil. All statistik talar för att antalet bilar ökar. Sedan är det en annan fråga vad de bilarna drivs av.

Den viktigaste delen i det hela är fortfarande att utreda trafikfrågan.

För det första är det fel att fokusera på Sundsvalls centrum. Folk i allmänhet har inte sitt jobb i centrum och inte heller fritidsaktiviteter i centrum, så avståndet till centrum från bostaden är inte avgörande.

För det andra är det naivt att tro att Sundsvallsborna ska sluta köra bil. All statistik talar för att antalet bilar ökar. Sedan är det en annan fråga vad de bilarna drivs av.

Planen för den nya stadsdelen Katrinehill sköts nyligen upp till hösten. Bild: Sundsvalls kommun

Jag kikade i valsiffrorna för senaste valet. Katrinehill ingår i distriktet som kallas Nacksta V, övriga närliggande distrikt är Nacksta Ö, Sallyhill och Sidsjö-Böle. De hade år 2014 1 493, 1 472, 1 011 respektive 1 670 röstberättigade personer. Det är totalt 5 646 personer.

Om vi antar att det är strax under två röstberättigade per hushåll så skulle det röra sig om cirka 3 000 hushåll. Jämfört med de planerade 1 500 hushållen i Katrinehill innebär det ett 50-procentigt tillskott av personer och därmed trafik.

Till det kommer trafik till och från förskolor, affärer och annan verksamhet i det nya området. Effekterna av detta måste utredas.

Johan Lindgren

Läs också:

Bygg gärna Katrinehill – men rör inte elljusspåret!

Om alla ska bli nöjda kommer det inte byggas ett enda hus i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons