Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vill vi med amorteringskrav och ränteavdrag

Annons

Kommentar till "Bostadsmarknaden behöver mer marknad, inte mer subventioner", ST 23 maj.

Marcus Bohlin skriver i sin ledare att det är bra att vi i grunden får till stånd en amorteringskultur – och vi är beredda att hålla med. Frågan är bara hur detta skall ske. Han undrar även med viss rätt varför inget görs åt ränteavdragen.

Villaägarnas riksförbund har förslag på hur båda dessa områden kan lösas över tiden till fromma för alla parter, småhusägare, banker, staten och för köpare respektive säljare av småhusfastigheter.

När det gäller amorteringskravet menar vi att det inte skall läggas generellt på varje låntagare efter någon form av osthyvelsprincip. Enskilda husägare har så olika förutsättningar, några är nyblivna husägare, andra har bott mycket lång tid i sina fastigheter. Den förra gruppen är oftast yngre småbarnsfamiljer med hög skuldsättning och den senare ofta äldre med relativt låg skuldsättning.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att jämställa dessa gruppers amorteringsförmåga blir ogörligt. I stället skall banken beräkna det totala belopp amorteringarna skall uppgå till utifrån bankens totala utlåning. Detta belopp skall sedan fördelas individuellt på varje låntagare. Den låntagare som inte vill eller kan amortera får i stället en högre ränta medan den som väljer att amortera får en ränta som sätts i en förhandling mellan bank och kund. För banken gäller alltså att få in det totala beloppet. För en låntagare blir det en intressant dialog med banken om ränta vs amortering utifrån den enskilde låntagarens privata situation.

Läs också: Nya regler för amortering – men räkna inte med stora förändringar på huspriserna i Norrland

Vad gäller ränteavdragets avskaffande är Villaägarna i princip för ett avskaffande. Metoden vi förordar är att ränteavdraget sänks successivt och som motprestation reducerar eller avskaffar staten de så kallade flyttskatterna (summan av vad säljare och köpare av en fastighet får betala i skatter och avgifter). Effekten av denna metod är att tre parter står som vinnare: Köparen som får ett lägre pris och lägre avgifter, säljaren som får lägre kapitalvinstbeskattning och slutligen staten som går jämnt ut.

Den viktigaste grundprincipen av alla är att vid förändring av regelverken får inte någon retroaktivitet förekomma. En låntagare måste veta vilket regelverk som gäller, vilka amorteringar som krävs och vilken ränta som gäller för vald tidsperiod för att korrekt kunna beräkna sina boendekostnader.

Amorteringskrav och eventuella ändrade ränteavdragsprinciper kan således enbart gälla nya lån så att förutsättningarna är givna.

Genom sänkta flyttskatter bidrar vi också till en sedan länge önskad ökad rörlighet och omsättning på bostadsmarknaden, såväl på villor som för bostadsrätter. Detta sker med automatik genom de lägre prisnivåer som uppstår när kapitalvinstbeskattningen minskar för säljaren och lagfartsavgifter och stämpelskatter reduceras för köparen.

Kenneth Selvehed

Ordförande

Håkan Lindén

Intressepolitiskt ansvarig

Villaägarna i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons