Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det yngre gardet agerar som de vore brukspatroner: Tro inte att vi ställer upp när det krisar

Annons

Jag börjar fundera över om det yngre gardet vet vad fostran är! Att uppfostras så att man faller inom ramarna så som en vanlig allmänbildning kräver av oss vuxna är inte så särskilt svårt att anamma för gemene hen.

Ändå tycks det tycks särskilt det yngre gardet ha svårt att förstå när man går eller gått över en gräns som är tydlig för en del, men tycks vara obefintlig för många andra.

Ta bara det med eldningsförbudet som ska gälla för alla och vart man står! Nähä! Tydligen tror några att det gäller andra men inte den skara man själv tillhör. Andra tror att man tillhör en sådan hög post att man står över allt vad förnuft och demokratiskt tänk är bara för att man för stunden representerar ett stort företag med makt.

Vad jag menar är att SCA och andra som är stora arbetsgivare och skogsinnehavare ska vara mer "snälla" mot sina jägare och andra, så att dom även kan tänka sig ställa upp för att även skydda deras skog mot eld och andra faror.

Det tragiska med dessa människor är att då yttre omständigheter inträffar som ingen jordisk människa orsakat och som kräver att gemene hen träder in för att hjälpa för att lindra skadorna, har samma uppblåsta individer gjort så att många rycker på axlarna för att ge en hjälpande hand.

Vad jag menar är att SCA och andra som är stora arbetsgivare och skogsinnehavare ska vara mer "snälla" mot sina jägare och andra, så att dom även kan tänka sig ställa upp för att även skydda deras skog mot eld och andra faror.

Jag, som varit med en tid, har märkt av att det yngre gardet tror att dom representerar ett företag som står över allt och alla och därmed agerar som dom gamla brukspatronerna och då särskilt mot jägarna som jagar på deras marker.

Bild: Jessica Gow/TT

Jag vet och har sett att goda jägare och även tidigare trotjänare inom SCA tvingas stiga åt sidan för det yngre gardet utan orsak bara för att det yngre gardet vill ta plats innan dom förtjänar det i ett jaktlag.

Naturligtvis säger man att det är en organisationsförändring som i förlängningen ska främja företaget och deras affärer. Det man glömmer i hastigheten är att man samtidigt kör över mängder av människor som skulle ge allt om så krävdes för att skydda bolagets skog, men som nu för många intet är värd så som dom yngre bolagstjänstemännen agerar mot särskilt jägarna.

Att sedan mest utländsk arbetskraft utför skogsvårdsåtgärder på bolagsmarkerna har inte enbart med att svensk arbetskraft saknas! Arbeten på bolagsmarkerna utförs numer av små entreprenörer som av kostnadsskäl främst vill anlita billig arbetskraft och då främst från låglöneländer.

Naturligtvis är även jag glad över att våra kustnära industrier går på topp och utvecklas så många har jobb, men för den skull kan inte småpåvarna tro att dom vunnit så mycket mark att man kan agera som gamla tiders brukspatroner mot landsbygdens jägare och folk och sedan tro att man ställer upp när det krisar.       

Skogsgubben

SVAR DIREKT:

SCA ställer kravet och följer noggrant upp att de som arbetar med skogsvårdsarbete hos entreprenörer på uppdrag av SCA, har löner, traktamenten och övriga villkor helt i linje med de svenska kollektivavtalen och svensk arbetsmiljölagstiftning.

När det gäller jakt så är det cirka 10 000 jägare som varje år jagar på SCAs marker. De flesta av dem är ortsbor. Eftersom vi kan se att föryngringen av jaktlagen går långsamt, så har vi vidtagit åtgärder, bland annat tillsammans med Svenska Jägareförbundet för att locka fler unga jägare. Men det har inte varit på befintliga jägares bekostnad.

Björn Lyngfelt, SCA

Läs också:

SCA har raderat bort vårt lilla jaktlag från kartan

Ingen vågar stå upp mot SCA – vi tvingas stå ut med stanken

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons