Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskriminerande att ondgöra sig över äldre och funktionshindrade i trafiken

Annons
Om det ska införas körkortsprov vart tionde år ska det i så fall gälla alla med körkort – inte bara äldre och funktionshindrade, menar Tore Nordvall. Bild: Fredrik Sandberg/TT / Jonas Ekströmer/TT

Med anledning av Plus-artikeln Marianne blev påkörd på parkering – vill att äldre förare tänker till: ”Bilen kan bli ett mordvapen”, ST 7/3.

Jag beklagar att Marianne Svelander råkat ut för en trafikolycka på en parkeringsplats. Men hur stor del av det inträffade var hon själv orsak till?

Hon ondgör sig över äldre bilförare som grupp samt rörelsehindrade och hörselskadade och vill införa körkortsprov vart tionde år. Detta är ytterst diskriminerande. Jag har inget emot ett test vart tionde år, men då ska det gälla alla med körkort. Inklusive yrkestrafikanterna! Realistiskt?

Att dessutom lägga ansvaret på anhöriga att påverka sina anförvanter, får man nog anse vara lagvidrigt, eftersom de äldre ifråga inte är omyndigförklarade.

Så till olyckan på parkeringsplatsen: ”…hon såg att ett fordon var på väg mot henne.” ”Det var ljust ute och inget som störde sikten. Jag satte upp handen och trodde att han skulle stanna.” ”När något sånt här händer är det viktigt att man tar sitt ansvar”, säger hon.

Jag håller helt med, när det gäller att ta ansvar för de inblandade parterna. Men hur mycket eget ansvar tog hon vid tillfället? Vid fri sikt försökte hon stoppa en bil med handuppräckning i stället för att kliva åt sidan?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det kanske finns skäl att repetera lite av vad man lär sig i körskolan. I trafikförordningen står bland annat: "För att undvika trafikolyckor skall en trafikant (hit räknas även fotgängare) iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna. Trafikanten skall visa särskild hänsyn mot barn, äldre, skolpatruller och personer som det framgår har ett funktionshinder eller en sjukdom som är till hinder för dem i trafiken. En trafikant skall uppträda så att han eller hon inte i onödan hindrar eller stör annan trafik."

Tore Nordvall

Läs också:

Först när ni har slutat busköra kan ni få respekt

Vi kör med livet som insats så länge EU-tradarna är tillåtna

Håll dig borta från motorvägen om du inte vågar köra fortare än 80

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons