Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eländes elände i Ånge kommun

Annons

Det dräller med undersökningar som talar om för oss hur bedrövligt det är att bo i Ånge och hur dåligt klimat det är för företagarna i kommunen. En vanlig människa med normala förståndsgåvor och ett hyfsat omdöme och som tagit till sig det som fungerar mycket bra i orten känner inte igen sig. På populära Facebook läser man att kommunalrådet får på pälsen för att han inte håller med om allting i bedömningen, för att "det finns nämligen både professorer och doktorander som kan sina saker, och hör sen".

Övertro på experter och statistik är en vanlig åkomma hos många. De uppfattar det mesta som obestridliga fakta. Fakta blir det givetvis av insamlat material. Men att därutöver dra helt säkra slutsatser, på begränsade underlag, för hela gruppens räkning, måste väl närmast gränsa till övernaturlig insikt. Vanligt folk skulle kalla det för en gissning. Men och andra sidan, en statistiskt sakkunnig person kan naturligtvis bena fram ett resultat. Hur det nu går till är något som ingen annan än han, hon eller hen som är kan det där med statistik känner till. Där har vi problematiken i ett nötskal. Vi alla är på något sätt i händerna på statistiken och styrs sedan av den.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I tidningen den 26 maj läser jag med förvåning att resultatet och utfallet från en undersökning som rör företagarna i Ånge kommunen grundar sig på svar från 88 företagare av 200. Det är givetvis ganska många svar, men det är ju inte ens hälften av det totala antalet tillfrågade.

Vad tycker de som inte svarat i undersökningen? En expert kan säkert lägga fram uppgifter om hur många nöjda eller missnöjda det kan finnas i den gruppen, men hur säker är egentligen den bedömningen? Det kan ju faktiskt vara så att varenda en som inte behagat svara är hyfsat nöjd med klimatet, hade man haft klagomål hade man säkerligen fått det på papper. Hälsan tiger still, kan sägas vara passande uttryck även i detta sammanhang.

Det skulle vara intressant att veta hur underlaget var vid den tidigare redovisade undersökningen som gällde boendet i kommunen. Jag har inte lyckats få fram den uppgiften.

Läs också: Tillmötesgick kommunen – riskerar straffavgift från bygg- och miljönämnden

Läs också: Småföretagare känner sig åsidosatta av Ånge kommun

För små och fattiga kommuner, där bland Ånge, med vikande skatteintäkter är ger dessa så kallade "klarlagda fakta" en slags extra svårighet som är svår att tackla och påverka. Men jag tror att alla politiker och tjänstemän vill att det ska fungera bra här i kommunen, men det skadar naturligtvis inte att de ibland blir påminda om att vissa saker kan hanteras bättre. Men det borde kunna ske på ett mera rättvist sätt.

Positiv Ångebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons