Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En handling som tar dig ett par minuter kan rädda många liv på valborg

Annons
Annie Slatter från Djurens Rätt uppmanar valborgseldare att känna igenom högen så att där inte ligger några djur. Bilder: Håkan Humla / Gorm Kallestad/TT / Michael Probst/AP/TT

Valborg närmar sig med stora steg. Oavsett om välkomnandet av våren firas med familj, släkt eller vänner så är majbrasan det obligatoriska inslaget i det svenska valborgsfirandet. Precis som vi människor ser fram emot våren gör även våra medvarelser, djuren, det.

När människan samlar bråte i högar inför valborg blir detta en perfekt plats för djuren att bosätta sig. Flertalet djur, bland annat igelkottar och kaniner befinner sig fortfarande i sina bon under tidig vår. Där bor de med sina familjer efter den omväxlande vinter vi haft.

Innan firandet drar igång och elden tänds ber jag dig därför att uppmärksamma så att det inte finns några djur som tvingas sätta livet till för vårt firande. Ta en pinne och känn igenom högen eller flytta den helst om möjligt ett par timmar innan den tänds. För dig är det en handling som tar ett par minuter men för djuren är det hela deras liv. Tack för att du tar ditt ansvar och säkerställer att alla får en bra valborg, människa som djur!

Annie Slatter, aktiv Djurens Rätt

Läs också:

Skådespelaren Christina Lindberg: Jägare lever i tron att de vilda djuren är deras egendom

Bli djurvän på riktigt – bli vegan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons