Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En havsöring per dygn är för lite – reglerna främjar inte fisket

Annons
Stig Öquist tycker att det är på tok för lite att man bara får ta upp en havsöring per dygn och fiskekort i Ljustorpsån. Bilder: Robbin Norgren / Arkiv

För två år sedan ändrades fiskereglerna i Ljustorpsån från att man tidigare fått ta upp tre havsöringar per dygn och fiskekort till endast en öring. Minimimåttet ändrades också från 45 till 50 centimeter. Det sistnämnda är inget att säga om, men att endast få fiska upp en öring främjar ju definitivt inte fiskeintresserade att fortsätta fiska i ån.

Tänk er ungdomar som får följa med sin förälder på sitt första fiske och bland de första kasten lyckas få en fin havsöring på sitt spö, få kämpa några minuter och till slut få upp den i håven. En sådan fiskare blir naturligtvis eld och lågor och vill bara få fortsätta, men då är det plötsligt stopp. Risken är ju stor att man då tappar intresset för fiske.

Det är knappast främjande för fisket överhuvudtaget om man har åkt några mil, tacklar spöet, gör några kast, får en öring och sedan är det bara att åka hem igen.

Nej, återgå till den tidigare bestämmelsen med tre fiskar per kort och dygn så man kan fiska i ån och ta det lugnt, annars tror jag att många kommer att sluta fiska i denna fina å.

Stig Öquist

Läs också:

► [+] Fiskelycka i Svartvik – strömmingen är här: "Kroken går bara upp och ner"

Katastrofal utveckling av fisket i Indalsälven – inte mycket kvar till oss utanför kraftverket

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons