Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En likvärdig skola – även på sommarlovet

/

Annons

Sommarlovet är för eleverna i Sundsvalls skolor en tid för lek och avslappning, för lata dagar på stranden eller häng framför tv:n när regnet slår mot fönsterrutorna. Men för de elever som redan innan terminsstarten ligger efter i skolan blir sommarlovet lätt en tid av oro inför den stundande terminsstarten.

Skolresultaten i Sundsvalls skolor är på en för låg nivå. Vi i den politiska majoriteten i Sundsvall arbetar ständigt för att hitta nya arbetssätt som stimulerar eleverna och vårt långsiktiga mål är att alla Sundsvalls elever ska vara behöriga till något nationellt program på gymnasiet när de slutar grundskolan. I Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Centerpartiets budget för 2017–2018 finns dessutom ett tydligt mål om att en positiv trend vad gäller utvecklingen för gymnasiebehörighet ska kunna utläsas redan 2018.

Läs också: Fler öppna förskolor i grönt budgetförslag

En likvärdig skola är en skola där alla elever, oavsett bakgrund och förutsättningar, ska få möjligheten att klara av sina mål i skolan. Genom att satsa på att eleverna redan tidigt i skolan får mer tid med sina lärare kan små problem lösas innan de hinner växa sig stora. Oavsett om en elev halkar efter eller springer före kan extra stöd ibland behövas. Därför erbjuder alla kommunala skolor läxhjälp och studiestöd utöver ordinarie lektionstid. Nu under sommaren erbjuder Sundsvalls kommun dessutom sommarskola.

Syftet med sommarskolan är att eleverna ska bli behöriga för gymnasiala studier, men även att de ska stärka sina kunskaper i ämnet så att de klarar kommande studier. Sommarskolan vänder sig till elever som avslutar årskurs 9 och elever på gymnasiets introduktionsprogram, som inte nått målen i engelska, matematik eller svenska.

Läs också: Flitiga elever lär sig mycket på sommarskolan i Timrå

Genom att erbjuda sommarskola kan vi stötta elever som annars inte haft behörighet att gå gymnasiet. Det är bra för Sundsvalls kommun, då vi höjer kunskapsnivån och i framtiden även ser till arbetsmarknadens behov. Men framför allt är det en vinst för de enskilda eleverna, som ska erbjudas alla chanser de behöver för att kunna få den utbildning de förtjänar. Att ge möjlighet att läsa upp sina resultat under sommaren är ett exempel av många på hur vi arbetar med att skapa en likvärdig skola – även på sommarlovet.

João Pinheiro (S)

Ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons