Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sommardag rik på biologisk mångfald

/

Annons

Sov med vidöppet fönster denna natt med tropisk värme. Vaknade vid gröngölingens typiska varningsläte till ännu en vacker varm solig dag. Drack morgonkaffet i den daggvåta grönskan utanför torpet.

Daggdropparna glittrade som stjärnor i det solbelysta gräset. Smålommen flög över stugan med en silverglänsande siklöja i näbben från den fiskrika insjön till den ensamma ungen i den närbelägna gölen. En räv upptäcktes på andra sidan badviken. Hoppades kanske få smaka en groda eller ilandspolad fisk.

Förmiddagens långpromenad gav fickorna fulla med kantareller och en och annan Karl Johan. Cykeltur till vildhallonfallet på det några år gamla kalhygget där törnskatan med familj varnade från en liten grantopp.

Över grusvägen fladdrade den sällsynta irisfjärilen fram. En och annan skogspärlemofjäril syntes dessutom. Middagen intogs i den blommande lindens skugga. Stekt siklöja från badsjön och vildhallonsylt till efterrätt.

Morkullan sträckte fortfarande på kvällen längs sin vanliga tur över skogen och torpet. Njöt av nybakade blåbärsmuffins till kvällskaffet med vackert röd himmel vid solnedgången.

Vid läggdags är himlen fortfarande ljus i nordväst. Fladdermössen syns flyga förbi utanför fönstret. Lyckas de fånga sina cirka sju tusen insekter denna natt?

Innan jag somnar vid vidöppet fönster hörs kattugglans ungar tigga mat.Kanske föräldrarna hittar en mus eller sork som stillar hungern.

Ännu en dag har gått till ända i detta fantastiskt på biologisk mångfald rika landskap.

Den som lever får se ifall den hotande klimatförändringen ändrar på dessa upplevelser. Det är verkligen värt besväret att bekämpa detta hot.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons