Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk modell som offrar de utsatta

Annons

Moderaternas och Socialdemokraternas race till botten tycks inte nå något slut. Det hela verkar ha övergått i en tävling om vilka som först positionerar sig närmast Sverigedemokraterna.

Nyligen gick ministern Ardalan Shekarabi (S) ut i en intervju där han öppnade upp för ett förbud mot tiggeri. Som skäl sade han sig vilja värna den svenska modellen. Bör man då tolka Stefan Löfvens löfte en månad innan valet om att Socialdemokraterna inte skulle lagstifta emot tiggeri som en nödvändig avvikning från den svenska modellen? Nej, ordets definition verkar ha blivit något av en livboj. En livboj Socialdemokraterna kastar ut för att ge förslag som faller utanför deras ideologi ett existensberättigande, en term som de dessutom har ensamrätt på.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag måste i detta fall hålla med Stefan Löfvens första uttalande 2014. Vi kan inte förbjuda fattigdom, inte ens om den känns obekväm. Verkligheten är obekväm, men vi kan inte för den sakens skull lagstifta bort människors rätt att be andra om hjälp. Regeringen har sedan valet brutit löften på löpande band, inte minst i de frågor som tidigare varit Sverigedemokraternas huvudfrågor.

Socialdemokraterna viftar bort Sverigedemokraterna med ena handen samtidigt som de skriver motioner innehållande deras politik med den andra, med den svenska modellen som försvar. Om en modell offrar de mest utsatta så är det dags för en ny. Politiken måste fokusera på hur vi lyfter människor ur fattigdom. Inte hur vi enklast kan skyffla undan människor i nöd.

Alex Nilsson

Ordförande Liberala ungdomsförbundet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons