Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon: Därför höjer vi priset

Annons

Replik på "Eon:s chockprishöjning", ST 25 november.

Elnätsavgiften är något som engagerar och berör många, och blir därför ofta genomlyst i massmedia. Nyligen hade SVT Aktuellt en reportageserie med fokus på de tre stora elnätsbolagen. I den jämförelsen framkom att Eon höjt elnätsavgiften med i genomsnitt fyra procent på två år, vilket är under branschgenomsnittet. Sedan kan det finnas variationer beroende på abonnemangsform och hur mycket el som förbrukas.

Det blir missvisande att jämföra Eon:s elnät i Norrland med Sundsvalls Energis utpräglade stadsnät. Ett glesbygdsnät är betydligt dyrare att underhålla och utveckla, men kraven på leveranssäkerhet är desamma oavsett var i landet elnätet finns. Numera finns det även en förväntan från samhället att energisystemet ska ha en större mix av förnybar el, och att det ska ges möjlighet för kunder att producera sin egen el.

För att kunna leva upp till dessa förväntningar måste elnäten moderniseras. Eon avser att investera 12,5 miljarder kronor i det svenska elnätet fram till 2020. I Norrland investerar vi 1,5 miljard under samma tidrymd, vilket innebär en satsning på över 18 000 kronor per kund. En förutsättning för dessa satsningar är att vi har kostnadstäckning och en rimlig avkastning på investerat kapital.

Torbjörn Larsson

Kommunikationsansvarig Distribution elnät och gas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons