Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tomrum vore talande för Svenska Akademien – här finns varken snillen eller smak

Annons
Kanske bör Gustav III:s valspråk

Första utgåvan av Svensla Akademiens ordlista (SAOL) utgavs 1874. På grund av svenska språkets utveckling har den har sedan reviderats och utgivits med olika antal års intervall.

Senaste upplagan 2015 har nummer 14. På den blå ryggen och pärmens framsida har man i guld kunnat läsa Gustav III:s valspråk när han stiftade Akademien, ”Snille och smak”, omgärdat av en lagerkrans. På den tionde utgåvan från 1973 saknades valspråket. Det ansågs då för elitistiskt efter påtryckningar av de samhällstillvända rörelserna på 60- och 70-talen. Uteslutningen åstadkom en storm av protester. Nästa upplaga 1986 pryddes åter av Gustav III:s devis och har funnits där sedan dess.

Nu borde frågan tas upp igen. Inte av politisk anledning utan på grund av turbulensen och vänskapskorruptionen i själva Akademien. Hur många av de nuvarande medlemmarna kan stå upp för den gamla fina devisen? Man behöver inte gå till överdrift och ersätta valspråket med obscena symboler som en del insändare föreslagit. Ett tomrum är talande nog.

Ingrid Englund

Läs också:

Spökskeppet med De Aderton har gått på grund – låt det sjunka hela vägen till botten

Sofia Mirjamsdotter: Förvirrade farbröder förfäras när makten tas ifrån dem

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons