Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få förstår adhd-diagnosen

Annons

Replik på Katarina Vikströms krönika Har ungarna adhd eller är det tiden det är fel på? ST 11 juli.

Jag håller med om att tiden vi lever i är påfrestande och stressande, men det tar inte bort det faktum att en adhd-diagnos är nödvändig för de som faktiskt har adhd. Att kalla det för någon slags explosion tycker jag är fel, kunskapen, vetenskapen, forskningen allt har gått framåt vilket gör att detta upptäcks ännu mer. Det är ju skillnad på en hjärna utan adhd och en med. Det kan ju ingen krönikör sticka under stolen med. Det är vetenskapligt bevisat.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ofta är det de utan adhd som skriver sånt här för de har ingen aning om hur mycket vi med denna diagnos kämpar att hålla ihop livet. De har aldrig varit vaken fem nätter i sträck med ett barn som vill men inte kan sova för att hjärnan saknar möjlighet att komma ner i varv. Eller plockat ihop spillrorna av ett barn som kraschar efter ett kalas tillsammans med sina vänner. Att trösta ett barn med ångest, endast fyra år gammal, är många förskonade från.

Och att förminska den medicin som faktiskt hjälper oerhört många till ett drägligt liv tycker jag är sorgligt. Med kunskap kan man komma långt men med erfarenheten ... där kan man skapa sig förståelse och ödmjukhet för människors behov. Jag menar, de jag känner utan diagnos, de kan vara stressade, visst. Men de jag känner med adhd, de lider faktiskt och det är en förutsättning för att ens få adhd-diagnos. Det är inget lättvindigt som sätts utan det är en påfrestande utredning som görs.

Det är läkarbesök, psykologbesök om vartannat. Det är tester, det är samtal och det är inblick i ens innersta, både som barn och vuxen.

Att fortsätta sprida denna okunskap är som ett slag i ansiktet för alla oss som kämpar mot myndigheter, indragna assistenter, människors förminskande samt skolor/förskolor som inte ger rätt stöd. Vi har nog utan att behöva se sånt här spridas i tidningar och på sociala medier där vi ännu en gång måste försvara oss, försvara våra barn och där vi ännu en gång får ta kampen för kunskapen.

Svar direkt: Syftet är inte att motarbeta

Hej! Du skriver att din insändare är ett svar på krönikan. Det märkliga är att jag inte känner igen mig i det du sedan hänvisar till.

I kröniketexten står det uttryckligen att adhd-diagnosen är viktig och genom den får många människor nya verktyg och en större förståelse för sig själva. Jag skriver också att jag på intet sätt vill förringa den medicinska kunskapen.

Någon explosion som du skriver om nämns heller aldrig. Krönikan handlar om samhället vi lever i och kopplingen som görs till adhd är att jag anser att orden som förkortningen grundar sig på delvis kan appliceras på vår tid, som många tycker känns kravfylld och exkluderande. Inte minst tror jag det kan gälla för människor som har någon form av funktionshinder. Syftet med krönikan är förstås inte att motarbeta någon som har, eller lever med någon som har, vare sig adhd eller någon annan diagnos, tvärtom

Katarina Vikström

Krönikör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons