Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem tips på hur du som aktiv konsument blir klimathjälte

Annons
Insändarskribenten ger  fem förslag på hur du som aktiv konsument kan bli en klimathjälte.

Bli klimathjälte själv - i fem steg! EU:s nya regler innebär att det blir klart mer meningsfullt för klimatet att svensk industri minskar sina utsläpp, eftersom andra länders industri inte längre då får ett ökat utrymme att öka sina utsläpp.

Däri har IVL:s Lars Zetterberg och Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson alldeles rätt, och det är lätt att instämma i uppmaningen till industri och kommuner att påskynda omställningen till förnybart och effektivt. Det kommer i många fall också att leda till minskade utgifter och bättre lönsamhet.

Vad individen, hushållen och de mindre företagen kan göra är inte Zetterbergs och Axelssons fokus denna gång. De föreslår att vi kan ta tåget och ”släcka lampan”, vilket nog inte är nya tips för särskilt många läsare. Vi har därför fem förslag för den aktive konsumenten:

■■ Följ ST Debatt på Facebook

■ Gör aktiva val. Ingen makt är större än den hos konsumenter som premierar de som går före och väljer bort dem som fuskar och underpresterar. Så styr vi för ett hållbart, grönt och klimatsmart näringsliv.

■ Dela mera. En genomsnittlig bil står oanvänd 96 procent av tiden, vilket är ett enormt slöseri med resurser och kapital. Att bättre dela resurser, till exempel genom att samåka eller gå med i en bilpool, är bland det viktigaste vi kan göra för klimatet.

■ Koppla upp dig, koppla av. Den som kan arbeta distans en dag i veckan minskar arbetsresorna och dess klimatpåverkan med 20 procent, den som är med på ett webinarium i stället för att åka på konferens, gör en väldig klimatinsats. Samtidigt ökar förutsättningarna för att komma i tid till dagis eller ta hand om mer av hemmets vardagssysslor.

Genom att övergå till en cirkulär ekonomi där återanvändning och återvinning är självklart, minskas resursslöseriet och klimatpåverkan

■ Bli cirkulär, men med förnuft. Alltför mycket av vad vi gör är linjärt. Varor produceras, konsumeras och destrueras. Genom att övergå till en cirkulär ekonomi där återanvändning och återvinning är självklart, minskas resursslöseriet och klimatpåverkan. För att det ska ske behöver vi redan vid inköpstillfället försäkra oss om att varan är anpassad för detta. Men allt ska inte återvinnas. Många tungmetaller och kemikalier ska ut ur kretsloppet en gång för alla och även här har den aktiva konsumenten en viktig roll att spela.

■ Utmana politiken. Klimatförändringarna är det som allra flest oroar sig över, visar SOM-institutets undersökning. Därför bör vi gemensamt sätta press på alla partier att inför valet den 9 september att berätta hur deras politik ser ut för att nå de klimatmål riksdagen har tagit fram i så bred enighet. Målen i sig är inte så mycket värda. Nu behöver vi handlingsplanen.

Mattias Goldmann

VD, den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Läs också:

Klimatkrisen är verklig – och vi måste ändra vårt beteende

Det finns ingen klimatkris – Miljöpartiet har hybris

MP: Vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde vad vi kunde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons