Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera fastigheter i farozonen efter kommunens avverkning

Annons
Avverkningen av träd i ravinen mellan Backgatan och Skolgatan upprör. Bilder: Lars Windh / Pontus Lundahl/TT

För ett par år sedan skickade SCA ut ett informationsblad att ravinområdet mellan Backgatan och Skolgatan i Timrå skulle överlämnas till kommunen. Kommunen hade därvid begärt att alla sjuka träd först skulle avverkas av SCA innan överlämnandet skulle ske.

Enligt uppgift ändrade sig kommunen därefter och begärde att samtliga barrträd skulle avverkas av SCA, vilket också skedde.

Nu i vår har kommunen som ny markägare tagit bort samtliga återstående lövträd. Totalt har drygt 1 500 stora träd avverkats samt därtill cirka 2 000 mindre träd och buskar.

Under flera uthus vid Skolgatan har eroderingen redan börjat och ett av uthusen riskerar att tippa ner i ravinen vilken dag som helst.

Alla som har någon kunskap om botanik vet att ett stort träd suger upp cirka 200 liter vatten per dygn, stora björkar upp till 1 000 liter. Träd fungerar som vertikala dräneringsrör. Nu blir i stället allt vatten kvar i marken med stora risker för eroderingar, skred och ras.

Under flera uthus vid Skolgatan har eroderingen redan börjat och ett av uthusen riskerar att tippa ner i ravinen vilken dag som helst. Vid Backgatan har det i vår skett marksättningar och ras, dessutom har långa längsgående sprickor i marken uppstått på flera ställen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Först nu uppger man från kommunen att det ska ske geologiska undersökningar, naturligtvis borde detta ha gjorts initialt så hade kommunen undvikit att äventyra 13 närliggande fastigheter från omfattande skadegörelse.

Kommunens företrädare tycker inte att det har funnits någon anledning med information till berörda fastighetsägare, vilket är ytterst beklagligt, eftersom vi närboende vid ett samrådsförfarande kunde ha bidragit med mycket kunskap om den här markens risker och inte minst inom vilka områden det tidigare har uppstått ras.

Slutligen, om man som privatperson skulle visa denna hänsynslöshet, likgiltighet och arrogans för sina grannars enskilda värden skulle det med all sannolikhet vara straffbart.

Vi är många drabbade

För Plus-kunder:

[+] Urskillningslös röjning i ravin upprör närboende: "Det är flera här som är skitförbannade"

► [+] Röjningen vid Y:et väcker ilska bland naturvänner: "Nu finns det ingenting kvar av skogsdungen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons