Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar skjutsar kors och tvärs över hela kommunen – detta kan knappast vara miljövänligt

Annons
Skolskjutsarna är som en miljöbomb menar insändarskribenten och hänvisar till att skolbarn skjutsas kors och tvärs över hela kommunen till friskolor.

Förr när det bara fanns kommunala skolor ordnade kommunen skolskjutsar för barnen, då i huvudsak genom kollektiva transportmedel. Eleverna gick också i skolan geografiskt nära sin bostad, så i många fall i tätorterna blev inte transporterna så långa.

Ingen kan väl ha undgått det 'trafikkaos' som ibland råder vid kommunens stora friskolor när eleverna börjar och slutar under skoldagar.

I dag har detta bytts mot att föräldrarna skjutsar sina barn kors och tvärs över hela kommunen till friskolor. Ingen kan väl ha undgått det "trafikkaos" som ibland råder vid kommunens stora friskolor när eleverna börjar och slutar under skoldagar. Det torde nog vara så att detta skjutsande i privata bilar knappast kan vara miljövänligt jämfört med kollektiva skoltransporter.

För att komma till rätta med detta borde kommunen få ansvar att även med nuvarande system sköta skolskjutsarna utifrån ett miljöperspektiv för alla skolor. För att finansiera detta kan medel tas från den skolpeng som betalas ut till friskolorna per elev. På så sätt minskas också det överskott som friskolorna så frikostigt betalar ut till sina aktieägare i stället för att lägga ner pengarna på eleverna till exempel genom mindre klasser.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Kostnaden och administrationen för kommunen torde inte heller behöva bli så stor om alltihop gjordes med ett busskort till alla elever oavsett skola, och en viss anpassning av busstrafiken.

Lite större bussar och kanske sådana bussar som tog sig fram i snö måste diskuteras med länstrafiken. Men där är kommunerna delägare så det blir nog inte heller en omöjlighet att klara av. Eftersom friskolor drar elever från flera kommuner så kanske kommunala beslutsfattare från olika kommuner också får sätta sig ner och prata med varandra för miljöns skull, för de flesta politiska partier har faktiskt det i sina program.

Sjumilaren

Läs också:

Nekas skolskjuts med taxi – förvaltningsrätten stöder kommunens beslut

Bedrövligt av kommunen – det är problematiskt nog att ha barn med särskilda behov

Busschaufför: Man kan välja att åka med en annan skolbuss

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons