Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar, ta ert digitala ansvar

/

Annons

God morgon alla föräldrar med barn i data-, iPad- och mobilvärlden! 

Året är 2015. Den tekniska utvecklingen drar iväg med era barn. Den drar dem på goda och onda stigar. Fokus för denna text landar på de onda stigarna, som några väljer att utforska. 

Ni föräldrar måste hjälpa era barn bort från de onda skitplatserna. Ni föräldrar kanske till och med måste förbjuda dem att vistas på vissa av dessa stigar. 

En riktigt ond och äcklig stig är mobbing-appen Ask.fm. Där ges elakhet och nätmobbning fritt spelrum. Där kan barn och ungdomar anonymt kränka varandra i en hastighet de själva inte behärskar eller verkar begripa konsekvenserna av. 

Grejen med Ask är att ställa frågor och besvara frågor. 

De riktigt vidriga frågorna kan låta ungefär såhär: 

– Vem tycker du minst om i klassen? 

– Vem är fulast på din skola?

– Hur kan du vara kompis med honom/henne? 

– Vem i klassen skulle du inte vilja knulla med och varför inte det?  

Några sådana frågor ges svar. Personen som anges i svaret kan såklart också ta del av nätmobbningen. Brutalt och direkt. Värre än en värsting till käftsmäll. 

Föräldrar: Ta ert ansvar.

Kontrollera era barns telefoner och annan teknisk utrustning. Agera. Prata med dem om hur man beter sig på nätet. Prata med dem om medmänsklighet. Blunda inte. Tro inte att "sånt här håller inte mitt barn på med". Jag har sett det själv. Dessvärre stämmer talesättet: Även i de lugnaste vatten... (resten kan ni). Gör något! 

Höken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons