Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbannad make: Är medicinering livet ut det enda ni har att erbjuda?

Annons
Skribenten är upprörd över hur hans fru behandlas av sjukvården. Bild: Jessica Gow/TT / Cleis Nordfjell/SvD/TT

Enligt siffror från Statens beredning för medicinsk utvärdering: Det finns minst en och en kvarts miljon människor med långvarig värk i Sverige, och förutom lidandet kostar det också samhället närmare 90 miljarder kronor varje år. Men långt ifrån alla får hjälp av sjukvården.

Smärtmottagningen på Sundsvalls sjukhus är en av vårdinrättningarna där inte alla patienter med långvarig värk får den hjälp de har rätt till. I stället blir det långa sjukskrivningar.

För Plus-kunder: Sjukdomen kartläggs: "Optimistisk för ME-drabbade att återfå ett normalt liv"

Utan att gå in på detaljer opererades min fru på Sundsvalls sjukhus för 18 månader sedan. Operationen lede till att vissa nervbanor i kroppen skadades. Nervskadan har givit upphov till att min fru har smärta dygnet runt i ben och mage som gör att hon har svårt att gå och sitta. Vår vårdcentral har remitterat henne till smärtmottagningen. Enligt vårdcentralen vägrar smärtmottagningen ta emot henne då de anser att det är vårdcentralens ansvar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Är det meningen att en tidigare mycket aktiv kvinna ska bli invalid bara för att den vårdinrättning som jobbar med patienter med långvariga smärtor inte tar emot nya patienter? Det är så skrämmande med sjukvården hur människor blir behandlade. Är det sjukskrivning med medicinering livet ut det enda alternativ som sjukvården har att erbjuda en patient med långvarig smärta i Västernorrland? Jag är väldigt intresserad av att veta vad mina skattepengar går till. Inte är det till sjukvården i alla fall. Är det meningen att en patient i Västernorrland måste söka sig till ett annat län för att få hjälp när vi har en smärtmottagning på Sundsvalls sjukhus? Vad har smärtmottagningen att säga till sitt försvar?

Förbannad make

Läs också:

Sjukhusdirektören – extra besvärligt läge gällande vårdplatser just nu: "Är ledsen att ni drabbades"

Vi fick inte plats efter 14 mils resa, stress och oro – var ska min besvikna mamma få vård?

Stod inte ut med smärtan men fick ingen hjälp – 24 veckors väntan på operation

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons