Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre stadsarkitekten tycker till om Baltics veranda

/
  • Baltics veranda bör rivas så snart som möjligt, anser förre stadsarkitekten Bengt Bygdén.

Annons

Vi Sundsvallsbor har en fantastisk stadskärna som vi kallar Stenstan. Den innehåller uppemot 30 byggnadsminnesförklarade byggnader härrörande från tiden närmast efter stadsbranden 1888. Byggherrar var penningstinna träpatroner och köpmän. Det är viktigt att vi vårdar Stenstan på det sätt dess kulturhistoriska värden kräver. Sundsvall är en liten stad. Stockholm och New York är stora städer. Hämta ej mönster från de stora. Analysera i stället vilka värden vår egen stad har och vad den behöver!

Det är med ilska och bestörtning jag läser en artikel i ST rubricerad ”Baltics veranda omskriven i Kina” i vilken grundtonen är positiv till verandan. Enligt vad jag fått veta är många, kanske de flesta sundsvallsbor, negativt inställda till verandan och enligt min mening bör den rivas så snart som möjligt, dock senast som det tidsbegränsade bygglovet löper.

Skälen för min åsikt är:

1. Verandan strider mot gällande detaljplan

2. Utbyggnader på trottoarer för restaurangverksamhet bör endast tillåtas under sommaren då de bidrar till ett livligare folkliv i Stenstan. I detta fall har verandan regelvidrigt erhållit ett 5-årigt tidsbegränsat bygglov.

3. Utbyggnaden har lagts över gränsen mellan två byggnader. Två byggnader blir inte en byggnad enbart för att en person blivit ägare till de bägge byggnaderna.

4. Plåtgardinerna passar ej till en 1890-talsfasad i vår stenstad men möjligen till en kinesisk miljö.

Bebyggelsen på norra kajen börjar nu ta form med byggnadsfasader som tycks återblickande till 1950- eller 60-talen. När man bygger nya områden kan man i stället forma dem på ett modernt sätt. Det hade kanske varit på sin plats att arrangera en inbjuden arkitekttävling.

Nybyggnad av simhall är enligt min bedömning ett slöseri med kommunala medel för att vinna två tävlingsbanor och en betydligt sämre inre miljö. Den nuvarande simhallen, ritad av Jack Hanssons arkitektkontor i Falun, har större arkitektoniska värden än den nu planerade.

Pengarna till utbyte av Stora torgets plattsättning bör användas till annat väsentligare. Ett utbyte av de ljusa plattorna till samma typ av plattor som torget har i övrigt och ändring av möblering är fullt tillfyllest för vårt torg.

Däremot bör stadsbyggnadsnämnden, som gett ett tidsbegränsat lov för den anskrämliga utbyggnaden av restaurangen mot Esplanaden, uppta ett samråd med fastighetsägaren om en ombyggnad av bägge byggnaderna till en arkitektonisk nivå värdig Stenstan. Det tidsbegränsade bygglovet får ej förnyas. Tack för att annonspelaren intill restaurangen äntligen rustats upp!

Avslutningsvis vill jag ge en eloge till skogs- och trädgårdsansvariga för vad de det senaste året gjort i Stenstan och dess omgivning. Rensning och övrig skötsel av områdena vid Selångersån mellan Videsbron och Montörbron har varit föredömlig. Plantering och skötsel av parkerna i Stenstan med sina vackra blomsterarrangemang likaså.

Bengt Bygdén

Fd stadsarkitekt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons