Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan, hur viktig är den egentligen?

Annons
Bild: Vegard Wivestad Grøtt/TT / Sanna Berglund

Ja, då var det dags för val igen. Vilka "löften" har infriats sedan förra valet? För förskolans del har vi inte märkt några förbättringar. Mindre barngrupper och fler pedagoger per barn var väl ungefär vad varje parti så stort "lovade". Fråga på era barns förskolor hur stora deras barngrupper är?

I stället för att minska grupperna ligger nu frågan uppe om man ska låta de barn som går 15 timmar få utökad tid till 30 timmar per vecka. Hur tänker man då?

På Skolverkets hemsida står att läsa: "Barngruppernas storlek har betydelse för barns trygghet, utveckling och lärande."

Läs också: Gärna 30 timmar i förskolan – men då ska vi i personalen ges rätt förutsättningar

Ytterst få förskolor lever upp till de rekommendationerna. Det är inte av ovilja utan för att det är omöjligt att leva upp till med den budget förskolorna har.

Stress hos barn har ökat markant. Förskolepersonal ligger i topp när det gäller sjukskrivningar. Vad händer då? Jo, det får pusslas i schemat för att täcka upp dagen och med lite tur lyckas vi få tag i en vikarie i några timmar, vilket är en bristvara.

Ni makthavare är välkomna att prova och jobba hos oss under en hel dag.

Vi hade besök av några politiker, varav en som aldrig tidigare varit på en förskola. Är det inte skrämmande att de som fattar besluten inte vet hur det fungerar på förskolor? Ni makthavare är välkomna att prova och jobba hos oss under en hel dag.

Vi vill förtydliga att vi älskar vårt jobb och tycker inte om att gnälla, men snart klarar vi inte av att sköta våra uppdrag. Vi har en läroplan och det läggs på nya uppgifter allt eftersom utan att någon annan uppgift plockas bort.

Det finns vissa stunder då man önskar att man var en bläckfisk…

På vår förskola är vi tre pedagoger per avdelning som ska täcka upp hela dagen. Under den tiden ska vi hinna ta ut raster, äta lunch och vila med barnen, samt bedriva pedagogisk verksamhet såsom projektarbete. Det finns vissa stunder då man önskar att man var en bläckfisk… Ett helt möjligt scenario skulle kunna vara att ett barn har råkat kissa ner sig, ett annat vill ha hjälp med sitt pussel, samtidigt hör man hur det uppstår en konflikt mellan två barn.

Det är oerhört frustrerande att känna att man inte hinner se och räcka till för varje enskilt barn. Att gå hem från jobbet och känna att i dag har vi inte klarat att utföra vårt uppdrag. Att tänka hur roligt och lustfyllt det är när några barn är lediga, för då hinner vi se alla de barn som finns på plats.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Stressen och otillräckligheten är en anledning till att många väljer att sluta när det i själva verket är så att vi behöver vara fler. Var rädda om den personal som finns och ännu tycker om sitt jobb!

För att få budgeten att gå ihop måste man trycka in x-antal barn för att minska de skrikande röda siffror som budgeten visar varje månad. Snacka om att det kommer kosta i framtiden om vi fortsätter så här! Sönderstressade barn som mår dåligt, vad kommer det att kosta?

Låt oss stå upp och tala om för alla er politiker hur det ser ut och att det behöver ske en förändring för allas skull.

Förskoleupprorets manifestation i Stockholm, för ett par år sedan.Foto: Claudio Bresciani / TT

Den 26 maj hålls manifestationer runt om i landet dit alla är välkomna. Vi måste hjälpas åt att få till en förändring.

På Facebook finns gruppen Förskoleupproret. Den startades av förskollärare 2013 och är till för både pedagoger och föräldrar. Syftet med den är att förmedla till er politiker hur det ser ut runt om i Sverige på våra förskolor. Denna grupp har fått in skrämmande berättelser om olika upplevelser och händelser från cirka 1 500 pedagoger. Dessa har de lämnat över till er politiker med en förhoppning att få er att förstå att det är illa som det är nu. Gå med i dessa grupper och håll er uppdaterade.

Pedagoger som önskar en dräglig arbetsmiljö

Läs också:

Gärna 30 timmar i förskolan – men då ska vi i personalen ges rätt förutsättningar

►  Det är vi i personalen som får betala för bilden av en bra förskola

► Stressad mamma: Väntan på förskoleplats innebär en ständig oro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons