Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstärk det ideella arbetet

/
  • Att nattvandra skapar ­social trygghet. Att som vuxen vandra kvällstid och nattetid på stan minimerar risken för drogmissbruk, våld, skadegörelse och annan kriminalitet bland ungdomar.

Annons

Det finns studier som visar på att de som börjat dricka tidigt har en högre alkoholkonsumtion i vuxen ålder och också löper risk att utveckla ett skadligt bruk ­eller börja med andra droger. Att börja tidigt ger alltså risk för större skador. Den senaste drogen som härjar bland våra unga är spice. En drog som tar fler och fler liv.

I Miljöpartiet tror vi på att en aktiv förebyggande politik är det viktigaste för att människor inte ska hamna i missbruk. Därför tycker vi att förebyggande arbete ska premieras. Grunden för trygghet och gemenskap läggs, bland annat genom ett starkt civilt samhälle, där samarbete mellan kommun och föreningsliv, idrottsrörelser, kyrkor, samfund och ideella organisationer spelar en stor roll. Sundsvall kommun har ett förebyggande samarbete med ett antal myndigheter och organisationer men det räcker inte.

Ett ökat samarbete mellan den offentliga, privata och ideella sektorn är nödvändigt för att utveckla vårt samhälle.

”Vuxna på stan” är en verksamhet som uppfyller dessa aspekter. Där utförs ett förebyggande arbete och det bidrar samtidigt till ett starkt civilt samhälle. ”Vuxna på stan” är ett samarbete mellan svenska kyrkan, polisen och kommunen för att få ner antalet alkohol- och drogrelaterade brott i centrum på fredagsnätterna. Tanken är att föräldrar till barn på högstadiet ska nattvandra på fredagar mellan klockan 21:00 och 01:00. En lokal restaurang sponsrar dessutom ”Vuxna på stan” och ser till att de som engagerar sig få något att äta under den sena kvällstimmen.

Att nattvandra skapar ­social trygghet. Att som vuxen vandra kvällstid och nattetid på stan minimerar risken för drogmissbruk, våld, skadegörelse och annan kriminalitet bland ungdomar. Polisen märker skillnad och med nattvandring skapar man ett naturligt och socialt kontaktnät mellan vuxna och ungdomar. Det är viktigt att man som medmänniska bryr sig och vågar ta steget till en tryggare tillvaro.

Miljöpartiet har varit med på varje nattvandring, sen nödropet i tidningen fram till den 31 oktober, då vinteruppehållet började. Och vi kommer definitivt att vara med till våren igen, när ”Vuxna på stan” återupptar verksamheten den 17:e april.

Samhället är något som människor skapar tillsammans. Därför kommer vi att vandra igen till våren och fortsätter stötta ”Vuxna på stan” genom att vara där med så många som möjligt varje fredag. Vi utmanar alla andra partier att ansluta sig till nattvandringen och göra skillnad genom att jobba förebyggande även på andra sätt.

Miljöpartiet vill dessutom arbeta för fler mötesplatser i hela Sundsvalls kommun för ungdomar och för ökat öppethållande av fritidsgårdar. Vi vill förbättra hjälpen till ungdomar som mår psykiskt dåligt och att insatser för unga som lever under svåra förhållanden ska göras tidigt till exempel genom uppsökande verksamhet. Ett annat sätt att förebygga att unga börja med droger är att erbjuda drogfria arrangemang av god klass.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons