Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarar billig e-handel med Kina

Annons
Insändarskribenten ser stora fördelar med att via  e-handel köpa billiga produkter från Kina.

Wish är en dröm för vanliga människor. För en billig peng kan vi på samhällets botten äntligen få leva samma liv som Hollywoodstjärnorna, finansvärlden och designeliten. Förutom att det är billigt är det praktiskt.

Man slipper transporterna till Birsta och man slipper halka på isfläckarna. Man slipper mötet med andra människor som när som helst kan fotografera ens shopping och lägga ut på internet, något som ofta framkallar en stress som leder till ångestdämpande impulsköp.

Kina är ett utmärkt alternativ till den liberala demokratin i väst. Wish är bara en av fördelarna med det totalitära Kina. Kina bygger på konfuciansk ordning och harmoni och till skillnad från västvärlden ser man privat maktutövning som mobbning och kriminalitet som problem.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu känner sig handeln hotade av svenskarnas nya shoppingvanor. Sker handeln direkt mellan svenska konsumenter och Kina förlorar handeln fördelarna med sitt monopol och detta oroar designbloggaren Maria Saxbo som anser att Wish leder till "döende korallrev" och "sjunkande paradisöar".

Läs också: Designbloggaren: Varje gång vi shoppar från Wish skapar vi en värld vi inte vill leva i

Det är beklagligt att Hollywoodstjärnorna, finansvärlden och designeliten inte längre kan använda sig av vinsten från vanliga människors handel för att besöka korallrev och paradisöar men för oss vanliga människor är Wish bara en början på det himmelrike som Kinas globala framgångar kommer föra med sig.

Chroonbloom

Läs också:

För Plus-kunder: Designbloggaren fortsätter sin debatt om Wish: "Alla har ett ansvar för att vända klimatkrisen"

För Plus-kunder: E-handeln slår ut butikerna: "Mycket bekvämare att handla på nätet"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons