Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden ser mörk ut – vi måste värna om klimatet

Annons

Hur ser världens framtid ut? Många skulle nog säga att den ser ljus ut. Jag skulle dock inte hålla med om det. Aldrig någonsin i historien försvinner arter i så snabb takt som nu. Aldrig någonsin i historien har vi haft så stora klyftor mellan fattiga och rika. Aldrig någonsin har miljöförstöringen varit så stor och aldrig någonsin har vi förbrukat jordens resurser i så snabb takt. Vi ser hela tiden nya temperaturrekord och 80 % av världens energiproduktion kommer fortfarande från fossila bränslen. 

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I framtiden så kommer det absolut största hotet vi kommer att möta vara klimatförändringarna. Vi kommer att få se istäcken smälta och städer försvinna. Vi kommer få se regnskogen skövlas ännu mer, kanske till och med så att de försvinner helt från jordens yta. Vi kommer också få se öknarna sprida sig och temperaturen stiga till icke önskvärda temperaturer. Redan i dag vet vi att temperaturen har stigit globalt med en grad. Detta låter kanske inte som så mycket, men skulle temperaturen stiga med en till två grader till så skulle det få katastrofala följder för både människor, djur och natur.

Läs också: Vindkraft kan inte ersätta kärnkraft

Vi kommer också i framtiden att få se miljontals människor försöka fly till länder med ett mildare klimat, som till exempel Kanada, Ryssland och Sverige. Är detta något vi kommer klara av, när vi inte ens kan ta emot några hundratusen från Syrien utan protester och prat om systemkollaps? Jag tror inte det.

Läs också: Dags att utveckla nästa generations samhälle

Som det ser ut just nu, så ser framtiden väldigt mörk ut. Det finns dock ljus i mörkret. Det gäller bara att få rätt personer på rätt plats, som kan sprida detta ljus. Se därför till att rösta på rätt personer, nästa val. Du har mer makt att du tror och det kan bli din röst som avgör allt.

Tänk på det.

Marcus Henriksson

Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons