Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från öppna hjärtan till förbjud

/

Annons

Ifjol hade Sverigedemokraterna en valaffisch om att stoppa det organiserade tiggeriet. Den väckte en hel del protester och SD anklagades inte oväntat för att vara främlingsfientliga och rasister.

Nu vill också Moderaterna stoppa det organiserade tiggeriet genom att kriminalisera det. Dessutom vill de att landets kommuner ska ges bättre möjligheter att kunna säkerställa att illegala boplatser inte uppkommer eller permanentas. Innebär denna tvära sväng att M äntligen förstått den problematik som Sverigedemokraterna och svenska folket så länge påtalat? M:s förslag sätter i alla fall välbehövligt fokus på frågan och ger välkommet bränsle till brasan.

Jag tror de flesta av oss berörs och upprörs av de förhållanden som många lever under i Rumänien och Bulgarien, men det är inte Sveriges ansvar att hela vad de ansvariga regeringarna där felar. Vi kan inte stå handfallna när tiggeriet eskalerar och antalet tiggare snabbt ökar. Det håller inte att bara "öppna våra hjärtan". Vi måste också koppla in vårt sunda förnuft, våga se verkligheten och hitta en långsiktigt hållbar lösning på problemet. Tyvärr har de flesta partiföreträdare hittills ofta gjort tvärtom. De har sedan länge slutat att se verkligheten och går inte längre i takt med folket. Ska jag säga vad jag tycker eller tycka vad jag säger verkar vara deras dilemma i jakten på röster.

Det ligger nära till hands att misstänka att M:s plötsliga omvändelse styrs mer av en önskan att locka tillbaka alla M-väljare som i valet röstade på SD än av svenska folkets oro över att antalet tiggare mer än fördubblats på ett år. Varför föreslog inte M det här när de satt i regeringen och hade makt att genomdriva sin politik? Att nu presentera detta förslag är som att tillsätta jästen när brödet är bakat.

Åsa Sundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons