Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulspelande politiker har väckt en främmande tanke – jag tänker rösta på SD

Annons
Genom att frysa ut Sverigedemokraterna har de andra partierna bäddat för deras framgång, menar Rolf Östberg som nu tänker lägga sin röst på SD. Bild: Johan Nilsson/TT

Jag är en 76-årig man som med stort intresse följt den politiska debatten i drygt 60 år. Från början av den perioden hette partiledarna; Tage Erlander (S), Bertil Ohlin (FP), Gunnar Hedlund (BF), Jarl Hjalmarsson (H), och Hilding Hagberg (K).

Själv har jag aldrig organiserat mig politiskt, förutom under en kort period i Junilistan. Detta för att jag uppfattade det, kortlivade partiet, som ett nytänkande i politiken.

Att vara styrande politiker måste åter få bli förtroendeuppdrag, och inte yrke eller födkrok.

Nu är jag övertygad om att vårt land, behöver en ny regering. Jag är dessutom övertygad om att politiken behöver en renässans. För det första för att den regering som skall styra vårt land måste förstå. Förstå att resursskapande företagsamhet är det som genererar de ekonomiska medel som kan fördelas. Man skall inte såga i den gren man sitter på. För det andra för att politiska företrädare i första hand måste vara människor med erfarenhet från näringslivet, och vara sådana som besitter beställarkompetens. Hellre det än yrkespolitiker och politiska broilers. Att vara styrande politiker måste åter få bli förtroendeuppdrag, och inte yrke eller födkrok.

Nu är det ju snart val, och då kan vi se till att det blir förändring. Tyvärr har vi dålig uppbackning från Alliansen. Om Alliansen hade organiserat valteknisk samverkan, alltså en valsedel med Alliansen som valalternativ, och därunder olika listor med namn från de olika partierna, då hade detta block inte riskerat att många röster går till spillo. Min första tanke var att taktikrösta på KD, för att de skulle kunna komma att nå över riksdagsspärren. Det trots att KD ingalunda var ett av mina egentliga alternativ. Nu tänker jag i stället att om vi taktikräddar ett parti får de ju en oförtjänt roll i politiken. Eller så kanske de ändå inte kommer över spärren, och vi har kastat bort våra röster.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Många väljare, inklusive jag själv, kommer att straffa de odemokratiska politikerna.

Dessutom har våra nuvarande rikspolitiker, genom sitt politiska spel att frysa ut ett parti som representerar cirka 20 procent av väljarna, verkligen bäddat för det utfrysta partiets framgång. Att inte respektera SD innebär att det etablerade politikerskrået anser att väljarna "röstat fel".  Hur bra är det ur ett demokratiperspektiv? Många väljare, inklusive jag själv, kommer att straffa de odemokratiska politikerna.

Så nu, särskilt efter det senaste debaclet kring SD:s eventuella positioner i riksdagsutskotten, föds en annan tanke. En tanke som hittills varit mig mycket främmande. Jag tror som sagt att politiken behöver en renässans. Och jag tror inte att de nuvarande etablissemangen kan åstadkomma någon radikal förändring.

Jag har alltså beslutat att lägga min röst på Sverigedemokraterna.

Rune Östberg, opolitisk

Sundsvall

Läs också:

Glöm inte vilka det var som gjorde semestern möjlig när du ligger där i hängmattan

SD har bytt riktning – ska väljarna känna sig lurade?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons