Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna 30 timmar i förskolan – men då ska vi i personalen ges rätt förutsättningar

Annons
Att införa 30 timmars förskola för barn till föräldralediga är i dagsläget som att borra ytterligare hål i ett sjunkande skepp, skriver signaturen Pedagog. Bild: Tomas Oneborg/TT

Vi har i kommunen föräldrar som inte får förskoleplats och måste försöka lösa egen barnpassning för sina barn. Vi har hög andel sjukskriven personal. Vi har inga pengar till extra personalresurser för barn i behov av stöd, ”men vi har nu råd att ta in vikarie när någon är sjuk, så det kan ni vara glada över” berättade chefen. I det här läget – är 30 timmars förskola för föräldralediga den bästa prioriteringen? När skeppet läcker, ska man borra ett extra hål då? Nej, barn- och utbildningsnämnden, tänk till innan ni fattar beslut om detta!

Jag har jobbat i tio år i förskolan, och för mig är det en självklarhet att föräldralediga ska kunna ha en plats på förskola om de vill. Jag har inga problem med att man lämnar sina barn när man "bara är hemma" eller "borde satsa på att vara med sina barn den här korta tiden". Jag tycker inte att förskola är något för enbart de som jobbar, det har ett eget värde för barnen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Inför gärna 30 timmar för alla 15-timmarsbarn om man följer Skolverkets rekommendationer om gruppstorlek, det vill säga max 15 i storbarnsgrupper och 12 för småbarnen, men utan att skära ned på personalen. Att vara en personal på sju barn eller två på 14 är stressigare än att vara tre på 21. Någon måste duka, diska, fixa mellanmål, slänga sopor och så vidare även om man är färre barn.

När det råder #pressatläge – ska man då ta de knappa resurserna och lägga på valfläsk?

Pedagog

Läs också:

Det är vi i personalen som får betala för bilden av en bra förskola

► Stressad mamma: Väntan på förskoleplats innebär en ständig oro

Barn har fått syskon i alla tider och tvättmaskinen sköter sig själv – 15 timmars förskola räcker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons