Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna Katrinehill – men först en bra plan

Annons
Sallyhills Intresseförening och Sidsjö gårdsägareförening replikerar skribenten

Replik på insändaren Var ska jag bygga hus? Skenheligheten lyser skarpt i såpan om Katrinehill, ST 13/7.

Nej, vi är inte emot Katrinehill. Men ja, vi är emot ett bristfälligt planerat Katrinehill som innebär dramatiska försämringar för boende i angränsande områden. Kommunens arbetsgrupp har i ett första läge valt att inte göra en analys av hur ett ökat trafikflöde påverkar existerande bostadsområden. Utan en trafikanalys sätter man boende och alla de tusentals barn som finns i området för direkt fara då området inte är byggt eller planerat för den hårda trafikbelastningen Katrinehill skulle innebära. Med anledning av detta är beslutet att återremittera förslaget fullt rimligt.

Sammanfattningsvis välkomnar vi Katrinehill, men vill att området ska bli modernt, attraktivt och i linje med kommunens egna strategi för hållbar tillväxt och en attraktiv friluftskommun.

Och nej, vi varken har eller vill ha bara skog kring våra bostäder. Däremot vill de flesta fortsätta leva nära det friluftsliv som Sundsvall kommun vunnit pris för. Skogen har dessutom en väldigt viktig betydelse för förskolor och skolor som ligger i anslutning till området. Forskning inom det området är entydiga: tillgång till skog och mark är viktiga faktorer för att få goda skolresultat. Vi är övertygade om att de synpunkterna delas av många framtida boende i Katrinehill.

Nej, kommunpolitikerna är inte skenheliga, snarare ansvarsfulla hävdar Sallyhills Intresseförening och Sidsjö gårdsägareförening.
Planskiss för den nya stadsdelen Katrinehill, Sundsvall, sköts nyligen upp till hösten. Bild: Sundsvalls kommun

Och nej, vi tycker inte att kommunpolitikerna är skenheliga. Tack vare en gedigen dialog mellan politiker och boenden i området har politiker fått kunskap om och insikt i viktiga frågor som oroat oss. Vi ser det istället som ansvarsfullt att inte ta beslut baserade på uppenbart undermåliga beslutsunderlag. Det tycker vi är demokrati när den fungerar som bäst.

Sammanfattningsvis välkomnar vi Katrinehill, men vill att området ska bli modernt, attraktivt och i linje med kommunens egna strategi för hållbar tillväxt och en attraktiv friluftskommun.  I övrigt är det bara att önska signaturen "Var ska jag bygga?" lycka till med husbyggandet. Oavsett om huset kommer att stå i Katrinehill eller någon annanstans är vi övertygade om att hen i framtiden inte kommer att stödja bristfälliga planer som riskerar att dramatiskt försämra den egna boendemiljön, livskvalitén eller den demokratiska processen.

Sallyhills Intresseförening och Sidsjö Gårdsägareförening

Läs också:

► [+]  Glädjebesked för missnöjda grannar – beslutet om Katrinehill skjuts upp: "Börjar i fel ordning"

►  Bygg gärna Katrinehill – men rör inte elljusspåret!

►  Om alla ska bli nöjda kommer det inte byggas ett enda hus i Sundsvall

Ett omtyckt elljusspår är inte del i kommunens plan om friluftsliv i världsklass

Det var rätt att reagera mot Katrinehill – men vi är inte emot att det byggs nytt i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons