Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge tillbaka regionens sjukhus till Västernorrlänningarna

Annons
Insändarskribenten ger förslag på hur regionens sjukvårdsverksamhet kan förändras. Bilder: Arkiv / Mats Andersson/TT.

Det har länge handlat mycket om Sollefteå sjukhus, dess vara eller icke-vara. Men mycket litet har på senare tid hörts om Härnösands sjukhus.

Jag tror nämligen att många Härnösandsbor gärna skulle se att en mer omfattande sjukvårdsverksamhet återupptogs. Lokalerna finns ju redan. Med tanke på närheten till Sundsvalls sjukhus kan man samköra med kvalificerad personal därifrån. Kanske bör man specialinrikta sig på planerade ingrepp, t ex hjärtoperationer där man bedömt risken för komplikationer som särskilt låg. Och mycket annat.

Ge Härnösands sjukhus tillbaka till härnösandsborna!

Man kan också tycka att det är stötande att ett sjukhus saknas i den kommun där regionledningen har sitt säte. Även i övrigt är ju Härnösand framstående (landshövdings- och biskopssäte). Staden var för övrigt först i Europa med gatubelysning (1885), och denna har senare förtjänstfullt moderniserats. Så därför: Ge Härnösands sjukhus tillbaka till härnösandsborna!

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ge Sollefteå sjukhus tillbaka till sollefteåborna!

Problemet med Sollefteå (akut-)sjukhus är en svårare nöt att knäcka. Detta på grund av problem med att rekrytera personal (på alla nivåer), samt en negativ befolkningsutveckling med hög medelålder. För att lösa detta tror jag att man måste satsa hårt på att öka invandringen.

Sollefteå sjukhus. Bild: Arkiv

Hur gör man Sollefteå attraktivt på den punkten? Ett konkret förslag är att verka för uppförandet av en lokal moské. Kanske uppfattas förslaget som något djärvt, men en sådan åtgärd vore i alla fall ett steg på vägen för att underlätta och stimulera den livsviktiga personalförsörjningen. Därmed bör man på sikt kunna undvika de dyrbara stafetterna som legat akut- och BB-verksamheten allvarligt i fatet!

Och viktiga steg kan då tas mot slutmålet: Ge Sollefteå sjukhus tillbaka till sollefteåborna!

”Observatör”

Läs också:

Kyl sjukhuset under sommaren med snö från Nackstafjället

Satsa mer på sjukvårdspersonalen än på politikerna

Dags att lägga ner rivaliteten och satsa på en bra sjukvård i hela länet

► Regionen behöver ordning och reda – inte politiskt kaos

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons