Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge tillbaka vattenkraften till norr

/

Annons

Replik på "Låt rikedomar stanna i Norrland", ST 21 augusti.

Under ovanstående rubrik har Centerns näringspolitiska talesperson Helena Lindahl skrivit en debattartikel i ST. Det är synpunkter och tankar som jag tycker är mycket bra. Hon avslutar sin artikel med att förklara att hon vill uppmana regeringen att tillsätta en utredning som undersöker hur fastighetsskatten på bästa sätt kan bli mer lokal. Vattenkraftens fastighetsskatt har varit ungefär 5,4 miljarder inom de 7 norra så kallade skogslänen, inom vilka län föreningen Sveriges vattenkraftskommuner är verksam. Föreningen har under snart 20 år arbetat med att få en utredning till stånd om hur vattenkraftens värden ska kunna komma de kraftproducerande länen och kommunerna till goda.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ett förslag har varit att vattenkraftens fastighetsskatt ska tillföras kommunerna. Ungefär 5,4 miljarder. Ett inte alls oävet bidrag till magra kommunkassor i Norrland och dess inland. Innevånarna i vattenkraftskommunerna har en högre beskattning kommunalt och regionalt i förhållande till övriga riket med 5–6 miljarder. För ett par månader sedan samlade sig partierna kring Energiöverenskommelsen, där inte minst Centern ansåg sig ha medverkat till en bra överenskommelse. Då sänktes fastighetsskatten för vattenkraftsbolagen från 2,8 till 0,5 procent av taxeringsvärdet. Kvar av de 5,4 miljarderna blev knappt 1 miljard. Där försvann plötsligt en skattepeng vars värden till 100 procent kommer från exploateringen av en norrländsk naturresurs.

Jag undrar om Lindahl förstår vilka problem de norrländska kommunerna har med sina kommunkassor och om hon är helt omedveten om vilka olika beslut och överenskommelser Centerpartiet står bakom. Man avhänder sig inte en skatteinkomst, som grundar sig på en norrländsk naturresurs, om man verkligen vill något när det gäller att låta rikedomarna stanna i Norrland, som rubriken på hennes artikel så käckt lyder.

Jan Gullmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons