Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte vilka det var som gjorde semestern möjlig när du ligger där i hängmattan

Annons
Niklas Axelsson vill påminna om några av de saker vi i dag tar för givet – som infördes under Socialdemokraternas tid vid makten.

Vårt välstånd är inget som kan tas för givet. Jag föddes på 1970-talet rätt in i den svenska välfärden. Mina föräldrar hade rätt till föräldrapenning och barnbidrag. Samhället ordnade så det fanns barnomsorg.

Jag fick gå i en avgiftsfri grundskola. Man fick gratis tandvård, fritids och kunde låna böcker på biblioteket gratis. Man fick även gratis gymnasieutbildning och studiebidrag. Jag fick allt detta tack vare tidigare generationers slit att bygga upp det socialdemokratiska välfärdssamhället.

När jag började arbeta var det samma sak. Att jag som nyanställt butiksbiträde hade en dräglig lön var tack vare att tidigare generationer organiserat sig och tagit kampen för kollektivavtal och röstat fram regeringar som byggt välfärdssamhället. Utan detta hade det inte funnits socialförsäkring, semester eller anställningsskydd. Det är något vi ska bevara och utveckla för kommande generationer och för våra pensionärer.

Då måste alla vi som kan, bidra till det solidariska samhällsbygget. Stärka och försvara generell välfärd. Det är det som har byggt Sverige från att vara ett fattigt utvandrarland till ett av de rikaste på cirka 100 år.

Det handlar om ideologi. Insikten att vi når längre tillsammans. Åt var och en efter förmåga, till var och en efter behov. Gör din plikt och kräv din rätt. Vi behöver det starka samhället. För tryggheten. För jobben. För välfärden.

Alla framsteg som gjorts i Sverige de senaste hundra åren hade knappast blivit av utan arbetarrörelsen. Åtta timmars arbetsdag, allmän rösträtt, pension, semester, socialförsäkringarna, arbetsrätten.

Mot detta står Sverigedemokraterna som hetsar grupp mot grupp och skenheligt ger löften som de gladeligen bryter. Alliansen med M i spetsen vill sänka skatterna och sälja ut våra gemensamma tillgångar. Som bara gynnar de rika och kapitalet. Alltid med udden riktad mot löntagarna.

De vill försämra våra arbetsvillkor och sänka våra löner. Alla framsteg som gjorts i Sverige de senaste hundra åren hade knappast blivit av utan arbetarrörelsen. Åtta timmars arbetsdag, allmän rösträtt, pension, semester, socialförsäkringarna, arbetsrätten. Allt detta hotas mer än någonsin.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Man ska inte låta sig luras av retorikerna Åkesson och Kristersson. De talar med kluven tunga. Får Alliansen och SD makten kommer vi få en kraftigt försämrad anställningstrygghet. Lagstiftning om lägre löner. Utförsäljning av våra gemensamma tillgångar. Kraftigt sänkta skatter åt rika. Sämre välfärd på grund av dessa skattesänkningar. Och vinstfest i välfärden i stället för bra skola vård och omsorg.

Ideologiskt är det glasklart. Socialdemokraterna är de som står för det starka samhället. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

Niklas Axelsson

Läs också:

S och M håvar in pengar utifrån – det är konstigt att tiggeri bara är fult för vissa

Alla kan påverka och ta ställning i stället för att styras av fördomar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons