Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis sand – investering som sparar både ben och pengar

Annons
Insändarskribenten menar att det är väl investerade pengar från Timrå kommun att erbjuda gratis sand till sina medborgare.

Timrå kommun är föregångare genom att erbjuda gratis sand. Det här underlättar för invånare att sanda gator och vägar genom att man tillhandahåller sand, vilket är en investering med otroliga fördelar utom kanske för insändaren "privata sandgubben".

Vad kostar det inte samhället om någon på grund av avsaknaden av dessa sandkorn råkar halka och göra sig illa. Jo, lidande för den olycksdrabbade, belastning av vår sjukvårdsapparat, förlorad arbetsinsats som då får ersättas av enskild arbetsgivare eller via allmänna medel via försäkringskassa. Om den som halkar kommunanställd eller anställd av regionen  så får kommunen eller Region Västernorrland betala denna ersättning.

Läs också: Skarp kritik mot snöröjningen i vinter – här är läsarnas inlägg i debatten

Dessa kostnader överstiger mångfalt vad sandkornen kostar och då framförallt lidande som personer får utstå vid olyckor. I detta fallet bör den "privata sandgubben" tänka  längre än vad dennes näsa är, det vill säga samhällsnyttan av en investering som kommer alla tillgodo.

Läs också: Jag ska inte behöva betala fastighetsägares sand – maktfullkomligt av kommunen

Ett typiskt sådant feltänkande är också vad våra styrande i Region Västernorrland arbetar med där de inte tänker på sina invånare. Det här inträffar till exempel genom att man låter dem som av olika anledningar besöker Sundsvalls sjukhus och som i de flesta fall är bilburna och som då måste betala en avgift för att parkera bilen för sjukhusbesöket.

Genom sjukhusets placering är det bara deras besökare som utnyttjar denna parkering och att då ta ut en avgift för detta visar på den insprängdhet som våra folkvalda har att tänka med.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Av denna avgift går det mesta till administration av detta påhitt, investering i utrustning, service av denna, och administration av dessa avgifter, parkeringsvakters ersättningar och framförallt krångel för de som av olika anledningar besöker  platsen.

Om jag får en tid för till exempel ett läkarbesök, hur länge tar då detta besök? Ja, det vet man inte, och hur mycket avgift ska då erläggas. Om läkaren då är belastad så att besöket tar ovanligt lång tid ska man då vara orolig för parkeringsböter dessutom.

Läs också: Hur kan det skilja så i halkbekämpning mellan länen?

De som besöker ett sjukhus har väl nog med bekymmer för att detta måste ske ifråga om andras eller ens eget lidande, så det bör underlättas och inte motarbetas av dem som är våra folkvalda. Ja, som alla vet så höjdes våra landstingsskatter och även vissa andra avgifter under senare tid så att vi i detta distrikt har en av Sveriges högsta avgifter. Det är detta som bör tänkas på när nya administrationsavgifter beslutas, som som i slutändan inte tillför oss medborgare förbättringar, utan tvärtom.

"Tänk längre än din näsa är"

Läs också:

Så tacklar du den förrädiska halkan

För Plus-kunder: Hög tid för broddar: ”Det är en bra försäkring, ett benbrott är inte så kul”

För Plus-kunder: Sandlådan som räddar många i den extrema halkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons