Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna skylten blir en livsfara: "som att röra om i en myrstack"

/
  • Den gröna skylten som pryder en bil där någon övningskör är i själva verket en magnet för faror, menar skribenterna.

Annons

Våren är här och med den kommer många nya övningskörande ungdomar som övar på våra gator och vägar. Jag har just börjat köra med dotter nummer fyra som snabbt blivit säker både på att bromsa, växla, blinka och att se sig för bland övriga ivriga trafikanter. Det går minst lika bra som det gjorde för systrarna som enkelt klarade sina körkortsprov vid första försöken. För min egen del känner jag mig både lugn och säker som välutbildad och tränad handledare nu då det är fjärde gången. Det trots att ”nödbromsen” nu för tiden i nya bilar endast utgörs av en liten knapp.

Vad som däremot både bekymrar och fascinerar mig är hur vi trafikanter runt omkring uppträder när man har en bil med grön skylt framför sig på vägen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Som handledare finns det visserligen vissa fördelar med den stora palett av riskbeteenden, överträdelser och lagbrott som visas upp för att man på något vis ska ta sig förbi bilen med den gröna skylten. Det ger mig otaliga exempel att visa hur man inte ska uppträda i trafiken och vad som definitivt är både dumt, kostsamt och livsfarligt.

Sen har jag väldigt svårt att förstå mig på de förare som tanklöst vågar trycka sig ända in mot bakrutan på en bil med en grön skylt, med en ovan förare som tränar på att hålla den hastighet som faktiskt gäller. Värre exempel är de som, efter en omkörning över heldragen linje med påföljande möte, kastar sig in framför nosen på bilen. Samma gäller de som kör om på insidan via vägrenen inför en gemensam avfart.

Jag har faktiskt provat att ta bort den gröna skylten då och då när flickorna blivit säkra i sin körning med det oanade resultatet att allt blir lugnt bland bilisterna runt omkring. När man sätter dit den gröna skylten igen är det faktiskt lite som att ”röra om i en myrstack”, alla måste om till varje pris.

Det måste ju vara självklart för varenda förare att bilar med grön skylt har en ovan förare bakom ratten som är ute och övar, precis som de själva gjorde för en tid sedan. De tränas och gnuggas i att faktiskt hålla angiven hastighet och behöver utrymme för tjyvstopp, småvinglande och allt annat som alla vi bilister gjort i början.

Så låt inte en grön skylt bli ett rött skynke, utan ta det varsamt på vägarna och visa på hur man kör på ett bra sätt.

Mats och Anna Maria

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons