Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gud har ingenting i vården att göra

Annons

Angående arbetsklädsel – vill jag bli mött av en delvis religiöst klädd sjukskötare när jag söker sjukvård? Knappast. Jag vill möta en person som sätter forskning och vetenskap främst och inte en som har ockulta, suddiga, odefinierbara värderingar som alternativa lösningar för just mitt eller andras problem. Vetenskap och religion går inte hand på en enda punkt i hand utan är varandras motsatser, hur än man vill hitta likheter.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Av samma skäl anser jag att de kristna bönerummen ska flyttas ut från sjukhusen. På en offentlig inrättning ska det inte finnas plats för någon gud, inte ens i sorgesammanhang. Bön i all ära men det är absolut inte landstingens uppgift att upplåta utrymmen för svartkonst bestående av dyrkan och ritualer. Att sörja eller söka en egen inre stämning är inte ett religiöst problem utan ett allmänt mänskligt. Vem, av landstingsledningen, ger religionen tolkningsföreträde i sorgesituationer?

Personer som jobbar statligt eller kommunalt, ska inte möta sina kunder med religiösa klädesplagg. Den som är jude ska inte mötas av en person vars religion inte accepterar judar. Den som lever i ett samkönat äktenskap ska känna att man blir lika behandlad. Anställda med religiösa plagg ska jobba på funktioner som inte har att möta allmänheten.

För länge sedan fanns i domstolar begrepp som ”inför gud den allsmäktige intygar jag ...” Tänk om en domare, år 2016, skulle hänvisa till någon form av gud. Det vill säga, ifall du intygade fel så kunde man straffas – man hade ju brutit mot gud.

Hallå alla politiker, det här är frågor som rör er och inte myndigheternas chefer. Rensa bort alla ockulta inslag vid våra myndigheter. Gör det innan nästa val. Religion är ett fritidsnöje, låt det stanna vid det. Tomtar och troll har vi på julafton. Ni riskerar inte att tappa en enda väljare.

JanE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons