Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ha tålamod bilkramare så behöver vi inte tömma kassan

Annons
Tålamod är en dygd och vi har bättre saker som vi kan lägga pengarna på än vägar, menar skribenten. Leif R Jansson/TT / Gunnar Lundmark/TT

Svar på insändaren: Tomma arenor, ett onödigt slöseri? Nej, vissa saker måste dimensioneras efter tidvisa behov, ST 18/7.

Utifrån insändarens resonemang så känns det som att skribenten tycker att det är i sin ordning att vi överdimensionerar allt i Sundsvall. Huvudsaken är att man slipper vänta.

I vintras fick jag och mina barn ibland vänta länge i köerna till slalombackarna i Sundsvall. Men det löser vi ju lätt i framtiden genom att bygga ut liftsystemen rejält. Att det blir dyrt och att liftarna oftast får stå outnyttjade, speciellt under sommaren, det spelar ingen roll.

I förra veckan missade jag bussen och fick stå och vänta i en kvart på nästa buss. Men det löser vi ju lätt i framtiden genom att vi låter bussarna gå tätare, typ varje minut. Då behöver ingen någonsin vänta. Att det blir dyrt och att många bussar troligen kommer att gå relativt tomma, det spelar ingen roll.

För det värsta som finns hos bilkramare är ju att behöva vänta. Och tålamodet hos bilkramare i allmänhet, och bilkramande män i 60+ i synnerhet, är ju väldigt låg.

När det gäller skribentens jämförelser med NP3 Arena och vårt vattenledningsnät, så känns jämförelsen krystad. Oavsett om vi har en huvudarena som är dimensionerad för 4000 eller 9000 åskådare så skulle den behöva ungefär samma markyta och kräva ungefär samma underhåll.

Och när det gäller vattenledningsnätet så håller de ju på att gräva ner större rör lite överallt i stan. Men de större rören kräver inget extra utrymme ovan jord och rören kräver inget extra underhåll, jämfört med de mindre rören som de ersätter.

Större vägar i centrum innebär däremot mer asfalterad yta som tränger undan annat, i en stad som redan i årtionden har byggts framför allt utifrån bilisternas behov. Större vägar innebär dessutom ökade kostnader för att bygga vägarna, ökade kostnader för att drifta vägarna (ploga, sanda, sopa, etc.) och ökade kostnader för att underhålla vägarna (reparera, asfaltera, etc.).

Jag kör också bil, förmodligen lite oftare än vad jag borde. Men jag accepterar att man inte kan slänga ut en massa pengar på att förfula vår stad med mer asfalterad väg, som dessutom skulle innebära ökade årliga kostnader i form av drift och underhåll.

Jag accepterar också att jag får vänta i bilköer vid enstaka tillfällen under veckan, att jag ibland får vänta på bussen för att den inte går varje minut, och att jag får vänta i liftkön under högsäsong. För att nu nämna några exempel. För tålamod är en dygd och vi har bättre saker som vi kan lägga pengarna på.

Kör lugnt i trafiken

Tidigare inlägg: Varför klaga? Bilköer några få procent av veckans alla timmar – resterande tid flyter trafiken

Jag är så trött på att alltid fastna i stillastående köer – det här har pågått för länge

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons